20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Evropski dan pravosuđa obilježen u Tužilaštvu BiH

Održavanjem svečanog kolegija, predstavljanjem rezultata rada koje je izložio glavni tužitelj Milanko Kajganić, kao i plana aktivnosti u narednom periodu, obilježen je Europski dan pravosuđa, koji se u velikom broju institucija u zemljama EU i Vijeća Europe, obilježava 25. listopada / oktobra.

Tužiteljstvo BiH početkom naredne godine, obilježava 20 godina rada i postojanja, te se u skladu sa usvojenom Komunikacijskom strategijom, realiziraju aktivnosti koje se odnose na suradnju sa akademskom zajednicom, nevladinim sektorom, kao i predstavnicima žrtava i oštećenih u predmetima ratnih zločina i svim drugim osobama koje dolaze u kontakt sa tužiteljstvom.

U dosadašnjem radu Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnice protiv više od 6500 osoba optuženih za kaznena djela iz nadležnosti tužiteljstva, od čega je više od 1000 osoba, optuženo za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

U predmetima ratnih zločina, u sudnicama je više od 13 500 svjedoka, od čega više od 2/3 svjedoci tužiteljstva, dalo svoje iskaze i pomoglo utvrđivanju istine i na ovaj način su žrtve dobile priliku da kažu istinu o stradanjima koja su zauvijek obilježila njihove živote i živote njihovih obitelji.

Borba protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i odlučna borba protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i drugih kaznenih djela iz nadležnosti tužiteljstva, nastavit će se i u narednom periodu, na europskom putu Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

TUZLA