15 C
Tuzla
02.06.2023.

Evropski parlament podržao odluku o produženju sistema Covid potvrda još za godinu dana

Evropski parlament danas je podržao odluku da se sistem upotrebe digitalnih Covid potvrda produži za još godinu dana, o čemu će odmah započeti pregovore s Evropskim vijećem, javlja Reuters.

Kako bi se pobrinuo da se građani Evropske unije mogu  slobodno  kretati  bez obzira na razvoj pandemije Covida-19, Evropski parlament je na plenarnom zasjedanju podržao odluku da se otvore pregovori sa zemljama članicama o produženju sistema upotrebe digitalnih Covid potvrda, koji ističe 30. juna, na još 12 mjeseci.

Uz produženje važenja Covid potvrda do 30. juna 2023. godine, EP je podržao i prijedlog da se zemljama članicama dopusti da izdaju potvrde na temelju novih tipova antigenskih testova.

Pregovori s Vijećem o produženju mogu početi odmah, tako da pravila budu na snazi prije nego što isteknu trenutna, 30. juna.

– Pandemija još uvijek nije gotova, ali najgore jeste iza nas. Traži se vremenski ograničeno produženje važenja Covid potvrda –  rekao je socijaldemokrata Juan Fernando Lopez Aguilar, zastupnik u Evropskom parlametnu.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!