Evropski pokret u BiH: OHR je još naša realnost i potreba

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini pozdravlja nedavni sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH, koji su usuglasili lideri tri konstitutivna naroda, ujedno službeni predstavnici najvećih stranaka i izborni pobjednici oktobarskih izbora u BiH, saopćila je ta asocijacija.

– Konačno okončanje procesa formiranja vlasti na svim nivoima je neophodno radi prekidanja najdublje političko-društvene krize od rarta naovamo jer samo tako je moguće nastaviti reformske procese i ubrzati proces približavanja države i društva kandidatskom statusu i kasnije punopravnom članstvu BiH u EU. Nastavak i ubrzanje reformske agende i ispunjenje uslova, koje nam je nedavno EU prezentirala u okviru Strategije za zapadni Balkan i procesa napretka BiH na putu ka EU, uz institucionalnu funkcionalnost i politički mir i stabilnost društva, najvažnija je trenutačna obaveza potpisnika navedenog sporazuma.

Sve što je navedeno u zadnjih nekoliko godina iz Brisela, a vezano je za usuglašavanje pravne i drugih stečevina i vrijednosti EU, nama u BiH je potrebno prije svega radi nas samih jer na taj način bi domaće društvo doživjelo rapidan i značajan napredak, progres i kvalitetu života, čak i pod uslovom da nikada ne postanemo punopravna članica Evropske unije – kaže se u saopćenju.

Evropski pokret u BiH, stoga, apelira i nada se da i ovaj sporazum trojice lidera neće nakon navedenog vremenskog roka od 30 dana ostati još samo jedno puko obećanje i razočaranje.

Pokret pozdravlja posebno i najavu političkog trojca za postepenu transformaciju do ukidanja ureda OHR-a u BiH jer smatra teško mogućim da bi jedna država s de facto oblikom protektorata (supervizorstva) i neusklađenosti s EU tekovinama i stečevinama, u dogledno vrijeme mogla postati članica EU.

– Nadamo se da je ova najava plod konačne i iskrene želje i zrelosti bh. političara da definitivno preuzmu odgovornost za „domaćinskim“ vođenjem države i društva, bez da se kriju „alibi-politikama“ iza skuta i leđa visokog predstavnika koji je barem trenutno još uvijek potreba i realnost društveno-političkih odnosa u BiH (i regiji) – navodi u saopćenju Evropski pokret u BiH.

Produženje mandata Ureda OHR-a i visokog predstavnika, odnosno gašenje njihovih aktivnosti, tijesno su povezani za sigurnosnim, političkim, društvenim i drugim, a posebno međunacionalnim odnosima unutar BiH, smatra ovaj pokret.

Tim više, poziva lidere konstitutivnih naroda, potpisnike sporazuma, ali i ostale relevantne i odgovorne te savjesne političare i stranke, zastupljene u parlamentarnim tijelima, da Bosnu i Hercegovinu što prije transformiraju u modernu evropsku civiliziranu društvenu zajednicu jer tada će biti riješeni i „5+2“ i svi drugi uslovi za transformaciju ili prestanak aktivnosti OHR-a.

Do tada, OHR i visoki predstavnik će, kraće ili duže vrijeme, ovisno od djelovanja domaćih političkih subjekata, još biti realnost Bosne i Hercegovine i potreba, zaključak je Evropskog pokreta u BiH.

(RTV Slon/Fena)