EYOF 2019 ujedinio državu: BiH bez medalja, ali ponosna i sretna!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nakon što je u nedjelju otvoren, ovogodišnji Evropski omladinski olimpijski festival ponovo je pokazao kako sport ujedinjuje sve – čak i razjedinjenu Bosnu i Hercegovinu.

Vatra olimpijade, 35 godina poslije prvog puta, ponovo je rasplamsala nadu da Bosna i Hercegovina može biti zemlja u kojoj se kulture baš kao i narodi spajaju i udružuju s ciljem bolje budućnosti. Zato su hiljade gledatelja, što na stadionu Koševu, što uz male ekrane gledajući otvorenje EYOF-a evocirali stare uspomene.

“Nosim jako lijepe uspomene kao olimpijka koja je igrala 1984. u Los Angelesu. Nismo osvojile medalju, ali jesmo 1988. osvojili medalju u Seulu – srebro.” – kaže Slađana Golić, bivša olimpijska reprezentativka.

“Mi u Džudo savezu smo ranije imali organizacije evropskih i svjetskih prvenstva i ja znam šta je organizacija sa te tehničke strane. Po svemu što mogu da vidim, organizatori su se zaista pripremili i ja im čestitam. Drago mi je da je veliki broj zemalja i takmičara došao. Nadam se da će do kraja EYOF-a sve da bude uspješno.” – dodaje Adriana Jaha, bivša bh. olimpijka.

I bilo je! To naročito čini sretnima kompletan organizacijski tim koji je višemjesečnim pripremama utjecao na to da 1.500 takmičara iz skoro 50 evropskih zemalja proteklih pet dana takmičenjima, druženjem i zabavom iz Bosne i Hercegovine ponese najljepše utiske.

Zavidna organizacija događaja

“Sve je prošlo bez problema. Vremenski uslovi su nam bili jako dobri za sportove koji se realizuju napolju. Bilo je mnogo snijega, nekada čak i više nego je to potrebno. Na Igmanu i Bjelašnici su uslovi bili jako dobri i učesnici su zaista bili zadovoljni. Isto je i sa dvoranskim sportovima. Generalno govoreći, ovo je jako dobar preduslov za razvoj zimskih sportova u BiH.” – ističe  Jozef Liba, predsjednik Koordinacione komisije EYOF-a.

Među 1.500 takmičara naša zemlja imala je 21. sportistu koji su se takmičili u pet od osam disciplina – alpsko skijanje, ski trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje. Nijedna medalja nije ostala u Bosni i Hercegovini, ali zbog odlične organizacije i domaćinskog ponosa to nikoga nije rastužilo. Da je sve bilo na zavidnom nivou, najbolje pokazuju reakcije takmičara u karlingu – sportu koji u Bosni i Hercegovini ne postoji, a čijim su stazama sportisti ostali oduševljeni.

“Izazov mi je bio kada sam prihvatio da dođem na EYOF da pravimo i bh. karling savez. Vidim potencijal 100 posto. Karling je jedan od najbrže širućih sportova na svijetu. Olimpijski je sport. Bio je 1924., a sada u Pjongčangu je dobio i novu disciplinu. Vidim potencijal.” – kaže Gregor Rigler, vođa borilišta za karling na EYOF-u 2019.

Slijedi gašenje plamena

Poslije pet intenzivnih sportskih dana, Evropski omladinski olimpijski festival spreman je na dvije godine ugasiti svoj plamen. Da to učine spremni su i organizatori.

“Po protokolu zatvaranja je predviđeno da bude prisutan i predstavnik Finske i to grada lahti koji je naredni organizator ovog događaja 2021. godine. I naravno bit će izvršena primopredaja zastava sa gradovima domaćinima ovogodišnjeg EYOF-a i narednim organizatorom i na kraju gašenje Olimpijskog plamena čime će se ozvaničiti završetak EYOF-a 2019.” – najavio je Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo.

Ceremonija zatvaranja ovog olimpijskog događaja planirana je za večeras u 19.30 kada će se, ispred Gradske uprave Istočno Sarajevo, sada sa medaljama okupiti sve učesnice EYOF-a uz brojne političke i javne ličnosti koje su, i tokom pripreme i tokom implementacije događaja, pružale veliku podršku.

Foto: Fena, agencije