Federacija od danas u finansijskoj blokadi: Upitne isplate invalidnina, poticaja…

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Federacija BiH od danas je u finansijskoj blokadi iz razloga što Parlament FBIH nije usvojio Budzet za 2019. godinu. Iako je Budzet za 2019. godinu dobio podršku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu dok ga ne potvrdi i Dom naroda Parlamenta FBiH. Federacija nema usvojenu ni odluku o privremenom finansiranju koja bi mogla osigurati isplatu i finaniranje do 31 marta 2019. godine jer i za usvajanje ove odluke potrebna saglasnost oba doma Parlamenta FBIH.

Isplata penzija za januar nije upitna, jer je naloge potpisao direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić. Isplata će biti 5. februara, potvrđeno je za RTV Slon iz Federalnog zavoda PIO.

Početkom ove sedmice delegati iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH uputili su zahtjev za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi razmatrali budžet za 2019. godinu. Ukoliko uskoro ne bude usvojen Budžet FBiH za 2019. godinu, neće biti moguće isplatiti invalidnine za oko 90 hiljada korisnika koliko ih ovo pravo ostvaruje u Federaciji BiH, upozoravaju iz Saveza ratnih vojnih invalida TK. Poljoprivrednici su najavili da će, ukoliko do kraja ove sedmice ne bude usvojen budžet Federacije BiH za 2019. godinu, izaći na ulice i blokirati centrale političkih stranaka i zgradu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH.