-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Federalna uprava civilne zaštite raspisala tender za montiranje 100 respiratora

Federalna uprava civilne zaštite raspisala je tender za montiranje i puštanje u rad 100 respiratora/ventilatora nabavljenih preko firme “Srebrena malina”.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, predmet nabavke je podijeljen na lotove i to LOT 1: Transport, instalacija, servis, puštanje u rad i obuka osoblja za ventilator ACM812A, prozvođača Beijing Aerospace Changfeng Co, LTd, Cgina u zdravstvenim objektima u Federaciji BiH, dok se drugi lot odnosi na njihovu verifikaciju.

Iz Federalne uprave civilne zaštite ranije je rečeno da Bosna i Hercegovina nema ovlaštenog servisera, zbog čega će se na tender moći javiti i firme iz inostranstva.

Vrijednost ugovora za oba lota procijenjena je na 190.000 KM bez PDV-a.

Transport i puštanje u rad u zdravstvenim objektima u Federaciji BiH raspoređen je po Kantonima i to: Kanton Sarajevo – 21 komada, Zeničko-dobojski – 16 komada, Tuzlanski Kanton – 23 komada, Posavski Kanton – 2 komada, Hercegovačko-neretvanski kanton – 10 komada, Zapadnohercegovački Kanton – 4 komada, Srednjobosanski Kanton -11 komada, Kanton 10 – 4 komada, Unsko – sanski kanton – 7 komada, Bosansko-podriniski kanton – 2 komada.

Lokacije zdravstvenih ustanova po Kantonima biće precizirane nakon potpisa Ugovora sa najpovoljnijem ponuđačem.

Rok za dostavljanje ponuda je 7. septembar, kada kada je najavljeno i otvaranje ponuda.

Inače, ventilatori su trenutno smješteni u skladištu veleprometnika lijekova i medicinskih sredstava Hercegovinalijek u Sarajevu ulica Railovačka cesta 23. a odakle će se i vršiti transport istih.

Podsjetimo, odluka da se respiratori stave u upotrebu i dodijele zdravstvenim ustanovama uslijedila je nakon što je Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine dao mišljenje u kojem je navedeno da se respiratori kineskog proizvođača koriste u Srbiji.

Tužilaštvo BiH i dalje provodi istragu radi utvrđivanja eventualnih nezakonitosti u vezi sa nabavkom ovih respiratora.

Vezane vijesti

TUZLA