22 C
Tuzla
04.07.2022.

Federalna vlada Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Tuzla dodijelila 100.hiljada KM

Federalna vlada je prihvatila informaciju o molbi Srpske pravoslavne crkvene opštine tuzlanske – Saborni Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, za finansijsku pomoć za obilježavanje jubileja – 140. godine postojanja ovog hrama, sa inicijativom za izdvajanje sredstava tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2022. godinu.

Generalni sekretarijat Vlade FBiH zadužen je da zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve Vlade Federacije za 2022. godinu, u iznosu od 100.000 KM, dostavi Federalnom ministarstvu finansija, koje će za narednu sjednicu pripremiti Prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja ovih sredstava.

U molbi Srpske pravoslavne crkve je, uz ostalo, navedeno da obilježavanje jubileja doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije i kulturne posebnosti, kao i podizanju nivoa urbane kulture i očuvanja srpske kulturne baštine u Tuzli.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2007. godine Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice s pokretnim naslijeđem u Tuzli proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

POSLJEDNJE DODANO