26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Federalni hidrometeorološki zavod: Očekuje se stabilizacija vremena u narednom periodu

Oblačno vrijeme i niske temperature imaju nepovoljan utjecaj na stanovništvo pa je u proteklim danima većina populacije mogla osjećati umor, glavobolju ili pospanost. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju poboljšanje opće slike u narednom periodu pod utjecajem stabilizacije vremena.

Promjenjive vremenske prilike očekuju se do srijede uz nešto manju količinu padavina u Tuzlanskom kantonu. Od sredine sedmice uslijedit će blagi porast temperatura i povoljnija biometeorološka prognoza.

“Temperature zraka do srijede bit će nešto ugodnije i vrijednosti koje će se kretati na ovom prostoru su od 5-10 °C stepeni a maksimalne dostizat će nekih 23 °C. Od srijede slijedi stabilizacija vremenskih prilika i blagi porast temperatura zraka pa ćemo u jutarnjim satima mjeriti nekih 7-12 °C  na ovom prostoru a dnevne će svakako stepen ili dva porasti i dostizat će 26-27 °C. Ono što se u narednom periodu očekuje jesu temperature koje će biti ugodnije za ovaj period godine. Tako da, možemo očekivati stabilno vrijeme od srijede i nešto manje količine padavina nego što smo navikli sa većim temperaturama.”, najavio je Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prijelazni period često sa sobom donosi  promjenjive vremenske prilike i nešto veće razlike između jutarnjih i dnevnih temperatura. Takvo vrijeme može negativno utjecati na starije ljude i hronične bolesnike jer se oni sporije prilagođavaju promjenama vremenskih uslova. Preporučuje se slabije izlaganje aktivnostima te poseban oprez zbog trenutne epidemiološke situacije.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA