Federalni inspektori za četiri dana izvršili 367 inspekcijskih nadzora

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U prva četiri dana pojačanih inspekcijskih nadzora koji su vršeni na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, Posavskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, od 18. do 22. marta, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 367 inspekcijskih nadzora i 15 kontrolnih nadzora.

Sačinjeno je 367 zapisnika, utvrđena su 253 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 253 prekršajna naloga sa ukupnim finansijskim efektom u iznosu  366.350 KM.

Utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 44.683 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak;
izrečeno je 88 upravnih mjera, od kojih se 22 odnose na mjere privremene zabrane rada (13 rješenja o zabrani rada fizičkoj osobi zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, sedam rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, jedno rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu i jedno rješenje o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova), saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Od 114 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatirano je da jedan subjekt nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj. Jedanaest subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Kontrolirana su 303 radnika, od kojih je 14 zatečeno na radu “nacrno”.

Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji BiH. Inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.

Iz FUZIP-a pozivaju sve privredne subjekte nadzora u FBiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Napominju da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, na cijeloj teritoriji FBiH.

Apeliraju na građane da uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP-a: na telefon za prijave 033 / 22 66 44, e-mailom [email protected] i poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.