Federalno ministarstvo zdravstva razumije opravdano nezadovoljstvo pacijenata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

– Federalno ministarstvo zdravstva razumije opravdano nezadovoljstvo pacijenata trenutnim stanjem u oblasti transplantacijske medicine u FBiH, odnosno malim i nedovoljnim brojem transplantacija koje se obavljaju u Federaciji BiH.

 

Iz tog ministarstva ističu kako su upravo na inicijativu i u saradnji sa Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH donijeli niz mjera koje su stvorile zakonske i druge pretpostavke za unapređenje i funkcioniranje transplantacijskog programa u FBiH.

 

Na inicijativu Udruženja u 2017. godini donesene su Izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva čime se uveo „pretpostavljeni“ umjesto informiranog pristanka po uzoru na najuspješnije zemlje u ovoj oblasti.

 

Također, na inicijativu Udruženja, Ministarstvo je provelo aktivnosti koje su dovele do toga da je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH 8. oktobra 2019. godine povećao cijene u oblasti transplantologije, odnosno sredstva koja se doznačavaju zdravstvenim ustanovama za obavljenu transplantaciju, te čak uveo plaćanje i bolničkih transplantacijskih koordinatora iz sredstava Federalnog fonda solidarnosti, a sve u cilju daljnjeg unapređenja transplantacijske medicine.

 

Zavod svake godine osigura dovoljna finansijska sredstva za zdravstvene ustanove koje učestvuju u transplantacijskom programu.

 

Intenzivno se radi i na edukaciji zdravstvenih profesionalaca, s posebnim akcentom na edukaciji bolničkih transplantacijskih koordinatora.

 

Ministarstvo je nedavno ispunilo i zahtjev Udruženja vezan za ostvarivanje prava na određenu imunosupresivnu terapiju.

 

Iz Ministarstva naglašavaju da je oblast transplantacijske medicine u FBiH u cjelosti pravno regulirana, kao i da su donijeti svi podzakonski akti koji omogućavaju da se program transplantacije u Federaciji BiH provodi nesmetano i u skladu sa etičkim i stručnim standardima.

 

– Neophodno je da zdravstvene ustanove ulože dodatne napore kako bi sve ove pretpostavke zaživjele u praksi i kako bi se u zdravstvenim ustanovama obavljao veći broj transplantacija. Ovo iz razloga što se, podsjećamo, detektiranje potencijalnih donora organa (utvrđivanje moždane smrti) i razgovor s porodicom u smislu dobivanja pristanka na darivanje organa, kao i u konačnici sama transplantacija obavlja u zdravstvenim ustanovama – pojašnjava Ministarstvo zdravstva FBiH u saopćenju.

 

Ministarstvo također ističe da su osnivači zdravstvenih ustanova odgovorni za investicijsko ulaganje i investicijsko održavanje zdravstvenih ustanova čiji su osnivači, te će i od Vlade Federacije BiH tražiti da se obrati vladama kantona sa zahtjevom za ispunjavanje te zakonske obaveze.

 

Ministarstvo ima kontinuiranu uspješnu saradnju s Udruženjem te u okviru svojih nadležnosti pokušava da pozitivno odgovori na sve njihove i ranije i nove zahtjeve vezano za unapređenje transplantacijskog programa u FBiH.

 

Ministarstvo je danas upoznalo Vladu FBiH o zahtjevu Udruženja za organiziranje hitne sjednice Vlade FBiH na temu transplantacijske medicine i dijalize u FBiH, uz prijedlog da toj sjednici prisustvuju i direktori kliničkih centara, nadležnih federalnih zavoda, kao i predstavnici kantonalnih vlada.

 

Ministarstvo na kraju apelira na Udruženje da proteste organizira na način da niko od pacijenata dodatno ne ugrozi svoje zdravlje.

 

Izvor: RTV Slon/FENA/