Fejzić: Onaj ko negira genocid ima srce zatrovano mržnjom

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “sigurne zone Ujedinjenih naroda” Srebrenica 1995. godine Hamdija Fejzić na početku komemoracije rekao je da su danas u Potočarima primjereni samo molitva i šutnja.

 

– Danas smiraj nalaze 33 žrtve od ukupno 8.372 ubijenih, nama u amanet ostaje da tragamo za preostalih nekoliko hiljada. Pozivamo naše komšije da nam u tome pomognu, da se uzdignu i to učine – kazao je Fejzić.

 

Podsjetio je na presude Haškog suda kojima je utvrđen zločin genocida, ali i na činjenicu da vlasti bh. entiteta Republika Srpska pokušavaju negirati te presude.

 

– Srebrenica svugdje u svijetu asocira na genocid i svi to znaju, mjesto na kojem se desilo veliko zlo, najveći i jedini genocid počinjen na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Onaj ko negira genocid ima srce zatrovano mržnjom, prvo prema svim ljudima, a onda i prema državi BiH – kazao je.

 

Naglasio je da Organizacioni odbor za obilježavanje 24. godišnjice gencida na Bošnjacima sigurne zone Ujedinjenih naroda Srebrenica poziva visokog predstavnika u BiH da koristeći ovlasti proglasi zakon o zabrani negiranja genocida.

 

– Pružamo ruku mira našim komšijama, našim sugrađanima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Ovo je mjesto gdje se danas ljudi uče kako se boriti između dobra i zla, naš izbor je put dobra, put hrabrosti jer želimo da pogledamo istini u oči i da se suočimo sa teškom i krvavom prošlošću kako bi iza tamnih oblaka ugledali svjetliju budućnost – mišljenja je on.

 

U konačnici, pozvao je predstavnike kompanija i mlade poduzetnike da otvore nova radna mjesta u Srebrenici kako bi donijeli dobro i prosperitet u taj grad.

 

Izvor: RTV Slon/FENA/