Festival Kaleidoskop: Dani muzike i uživanja za mlade Tuzle

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Od 23. do 28. jula u Tuzli će biti održan 11. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop.

Ovogodišnji Festival u šest dana trajanja obilježit će muzičke aktivnosti, izložbe, kreativne radionice, plesni performansi i drugi sadržaji koji iz godine u godinu okupljaju veliki broj mladih ljudi, ali i pokazuju njihove talente i umijeća.

”Učešće će uzeti preko 80 umjetnika iz pet zemalja, Francuske, Holandije, Srbije, Hrvatske i BiH. Ono što je najvažnije, trudimo se da pružimo priliku tuzlanskim umjetnicima”, navodi Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika u Službi za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu.

Kako je kazala ulična plesačica iz Tuzle Melisa Činić SHZA bit će održane i plesne radionice u Domu mladih koje će održati edukatori iz Mostara i Zagreba.

Umjetnik Mario Ilić imat će priliku u okviru Festivala prikazati svoju izložbu ”U iščekivanju”.

”Pored izložbe u Međunarodnoj galeriji portreta drugi dan festivala, prikazujem i knjigu, gdje se bavim fotografiranjem ljudi u trećoj starosnoj dobi”, navodi Ilić.

Kaleidoskop zajednički organizuje Grad Tuzla i javna preduzeća i ustanove. Kroz Festival se zapravo želi poboljšati kvalitet življenja mladih, daje im se prilika da svojim sugrađanima ponude ono u čemu su najbolji, a svojim umijećima mogu parirati regionalnim i svjetskim umjetnicima.

”Kaleidoskop je zaštitnik alternativne muzičke scene grada Tuzla, koja je poznata po tome. Imamo pet tuzlanskih bendova, a nosioci festivala su Bombaj Štampa, Hladno Pivo, Elemental, Ničim Izazvan”, navodi Maid Porobić, direktor JKP ”Pannonica”.

Stručna saradnica Međunarodne galerije portreta Tuzla Amra Ćebić najavila je jedinstveni umjetnički performans koji će se održati od 23. do 25. jula u Ateljeu Ismet Mujezinović.

”Performans nosi naziv ‘A Museum (Teatar)’. U pitanju je performans koji združuje formu teatra, muziku, ples i vizualne umjetnosti”, navodi ona.

Kaleidoskop Art ove godine ima nešto drugačiju formu, dešavat će se od 25. do 28. jula u Gradskom parku.

”Na njemu će izlagati umjetnici i umjetnice iz cijele BiH”, kazala je Dajana Bakić, članica Organizacionog odbora Festivala ”Kaleidoskop”.

Kaleidoskop zapravo upotpunjuje ljetnu ponudu grada, rečeno je prilikom najave ovog festivala.

”Turistima ovog ljeta nigdje ne može biti tako dobro u BiH kao u Tuzli, jer uz besplatne kulturne sadržaje noću i danju, imaju plažu slanih jezera u centru grada, a u toku dana osim kupanja i sunčanja, zabavu”, ističe Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Svi sadržaji 11. Festivala Kaleidoskop su besplatni, a održavat će se na devet lokacija u gradu, i to u Gradskom parku, Parku kod Muzičke škole, na Trgu slobode, Panonskim jezerima, Ljetnoj bašti ”Vrtić”, zatim u Domu mladih, Međunarodnoj galeriji portreta, Ateljeu ”Ismet Mujezinović” i Kući plamena mira.