-1 C
Tuzla
08.12.2023.

Festival savremene žene – od energije do kulture i mode, priče uspješnih žena

U Tuzli će sutra početi treći Festival savremene žene. Riječ je o manifestaciji čiji je cilj prezentacija uspješnih priča žena iz BiH, regije ali i svijeta.

Festival savremene žene trebao je biti održan u junu, međutim zbog epidemiološke situacije tada, odgođen je. Uprkos brojnim preprekama, organizatori su se odlučili da ipak građane Tuzle počaste onim što su imali priliku vidjeti u prethodne dvije godine, uz neke novine.

”Festival će imati svoj konferencijski dio koji će se održavati u dvije sale dva dana, razgovarat ćemo o različim temama, od energetske efikasnosti pa sve do kulture, mode, ljepote, novih tehnologije, poduzetništva, kreativne industrije, filme, o tome kako izaći iz svega ovoga bolji i snažniji”, navela je Edina Selesković, direktorica Festivala savremene žene.

Upravo hrabre i snažne su gošće festivala koje dolaze iz svih dijelova svijeta i bave se različitim djelatnostima. Bit će prezentovana njihova umijeća i uspjesi. Umjesto nagrade Super žena, bit će dodijeljena priznanja većem broju žena za humanost pod nazivom ”Super žena solidarnosti”.

”Moram reći da je bio veliki izazov nagovoriti te ljude da se uopće pojave, jer su to obični ljudi koji su nesebično odlučili da podijele svoj život sa drugima, da se žrtvuju, i to su specifične stvari koje svako od nas možda daje, daje svoje zdravlje, daje sebe da bi nekome pomogao”, istakao je Zlatko Berbić, predsjednik Organizacionog odbora Festivala.

Ovaj festival prepoznali su Vlada TK i Grad Tuzla od samog početka, a kako navode iz ovih institucija, festival je opravdao status manifestacije od značaja za grad i kanton.

”Od 8. do 11. oktobra Tuzla će biti centar pravih pozitivnih priča, pozitivnih vrijednosti, inače pozitivnog u BiH”, kaže Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu.

Dželmina Huremović, pomoćnica ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK nada se da će Festival i dalje rasti.

”Ministarstvo i Vlada će biti podrška ovom festivalu, radujem se da se narednih dana družimo”, rekla je ona.

U sam projekat od početka su vjerovali u kompaniji Bingo, stoga podrška nije izostala ni ovaj put. Bingo City Centar će biti mjesto ugodne kupovine za učesnice Festivala savremene žene.

”U petak, subotu i nedjelju mi smo organizovali odličan shoping vikend, odlične popuste, izvandredne pogodnosti, kako za učesnice Festivala savremene žene, tako i za sve koji se budu registrovali i pratili šta se dešava, ali svakako i za sve naše građane koji budu s nama”, navela je Lidija Zulić, direktorica Bingo City Centera.

U okviru Festivala bit će organizovana dešavanja iz kulture, a obilježit će ga humanitarni odbojkaški turnir kada će žene ali i svi građani pokazati solidarnost i humanost, jer će prikupljenja sredstva biti iskorištena za borbu protiv karcionoma. Obzirom da će festival biti održan na nekoliko lokacija, te da je ograničen broj prisutnih, za konferencijski dio potrebno je izvršiti registraciju. Sam registracija, ali i bitne informacije o govornicama i programu festivala, zainteresovani mogu pronaći na web stranici fsz.ba. Program festivala će biti dostupan i putem LIVE streama.

Vezane vijesti

TUZLA