-0 C
Tuzla
29.01.2023.

FHMZ: Do kraja decembra ne očekuju se značajne snježne padavine

Građane Tuzlanskog kantona jutros je dočekao snježni pokrivač koji će se na našim prostorima zadržati do srijede, kažu meteorolozi. Također, do sredine sedmice preovladavat će oblačno vrijeme bez padavina, ali sa jutarnjim temperaturama koje će ići i do minus pet stepeni.

Promjenu vremena iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju od srijede, uz moguće padavine tokom vikenda. Dnevna temperatura zraka u Tuzli kretat će se između 2 i 11 stepeni Celzijusa.

Od srijede i u dane vikenda oblačno promjenjivo uz mogućnost slabijih padavina, ali temperature iznad nule tokom dana, tako da dosta zanimljive vremenske prilike tokom sedmice i u dane vikenda”, kazao je za RTV Slon Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ.

Iako decembar uvijek posmatramo kao mjesec niskih temperatura i snježnih padavina, meteorolozi ne prognoziraju zimsku idilu do kraja mjeseca. Upravo ovakve promjene vremena nepovoljno će uticati na osjetljive osobe. Hladno i tmurno jutro uzrokovaće jačanje tegoba, stoga je neophodno provoditi mjere zaštite od niskih temperatura.

U pogledu biometeorološke prognoze i dalje su nepovoljne prilike obzirom da očekuje niske vrijednosti temperatura. One najosjetljivije osobe negativno će podnositi ovakve prilike i ono što treba naglasiti jeste da se pripreme i prilagode ovakvim uslovima, a to je da se izbjegava boravak na otvorenom u ranim jutarnjim satima i ako moraju izaći vani da se adekvatno pripreme na te uslove “, navodi Krajinović.

Također, zbog niskih temperatura u narednim danima posebno se upozoravaju vozači.

Svakako savjetujemo svim građanima na mogućnost pojave poledice obzirom da je podloga dosta mokra, a niske su vrijednosti temperature pa može doći do formiranja tankog sloja leda koji može prouzrokovati određene probleme kako vozačima, tako i pješacima”, istakao je Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ.

Prema prognozama, obilnije padavine koje se očekuju u narednom periodu povećati će akumulaciju vlage u tlu što će dobro doći svim poljoprivrednim kulturama.

POSLJEDNJE DODANO