30.5 C
Tuzla
23.07.2024.

FIBA Power Rankings: Košarkašice BiH na desetom mjestu

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je ‘Power Rankings’ reprezentacija koje će učestvovati u predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo košarkašica.

Nije riječ o klasičnoj rang-listi, već redoslijedu skrojenom prema procjeni igračkog kadra i posljednjim rezultatima.

Ženska košarkaška reprezentacija BiH nalazi se na desetom mjestu, a iza nje su selekcije Bjelorusije, Južne Koreje, Kanade, Malija, Brazila i Portorika.

U obrazloženju se navode sjajni rezultati bh. reprezentacije na Eurobasketu, kao i novembarska pobjeda nad Belgijom u kvalifikacijama za naredni EP, saopćeno je iz KSBiH.

– Sve je moguće uz briljantnu Jonquel Jones, jednu od top pet igračica na svijetu. Ima podršku saigračica poput Nikoline Babić i Marice Gajić, koje su veoma sposobne na svoj način. Selektor Goran Lojo je svjestan da su došli u tešku grupu kvalifikacija, ali uz malo sreće, Zmajice ponovo mogu ispisati historiju – navodi se u članku na zvaničnoj stranici FIBA.

Na prvom mjestu Power Rankingsa nalazi se selekcija SAD-a, a slijede Australija, Francuska, Kina, Belgija, Rusija, Srbija, Nigerija i Japan.

Na kvalifikacionom turniru u Osaki od 10. do 13. februara reprezentacija BiH će igrati protiv Bjelorusije, Kanade i domaćina Japana. Tri najbolje ekipe plasirat će se na Svjetsko prvenstvo, koje se održava u Australiji u septembru.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA