FMZ – Formiran krizni štab za praćenje situacije o koronavirusu

GUAGZHOU, CHINA - JANUARY 22: Citizens wear masks to defend against new viruses on January 22,2020 in Guangzhou, China.The 2019 new coronavirus, known as "2019-nCoV", was discovered in Wuhan virus pneumonia cases in 2019, and the virus was transmitted from person to person. Currently, confirmed cases have been received in various parts of the world. ( Stringer - Anadolu Agency )
     

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u četvrtak navečer ponovno je sazvao sastanak Odbora za vanredne situacije da bi s Odborom utvrdio da li epidemija novog koronavirusa predstavlja vanredni javnozdravstveni događaj od međunarodnog značaja.

Kako navode generalni direktor je prihvatio savjet Odbora i proglasio tu epidemiju vanrednim javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja, te su date preporuke prema Kini, kao i zemljama svijeta.
Federalno ministarstvo zdravstva je slijedom te odluke po automatizmu, i u skladu sa Zakonom, formiralo Krizni štab za daljnje praćenje situacije i poduzimanje mjera u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom na teritoriji Federacije BiH, kao i koordiniranja aktivnosti između nadležnih institucija.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva preuzima poslove ranije formiranog Koordinacionog tijela tog ministarstva, a u cilju povećanja stepena operabilnosti – naglašava se.

Navodi se da ostaju i dalje u primjeni sve ranije utvrđene mjere koje se intenzivno provode, u saradnji s kantonalnim ministarstvima zdravstva, Federalnim i kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, zdravstvenim ustanovama, Državnom graničnom službom i Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Ministarstvom civilnih poslova BiH.

– Napominjemo da su sve mjere koje se provode fokusirane na rano otkrivanje eventualnog sumnjivog slučaja u cilju sprječavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim koronavirusom – ističe se.

Kako navodi u saopćenju Federalno ministarstvo zdravstva Evropski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i dalje procjenjuje da postoji „umjerena“ vjerovatnoća pojave uvezenih slučajeva u evropske države, što se odnosi i na BiH.

Dodaju da su, na web stranici Zavoda za javno zdravlje FBiH, dostupne preporuke za putnike i generalne preporuke za stanovništvo.