Fond za zaštitu okoliša FBiH prvi u regionu pokrenuo Revolving fond

Fond za zaštitu okoliša FBiH prvi u regionu pokrenuo Revolving fond

Objavio: -

Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine dobio je u Berlinu priznanje nakon što je prvi u regionu pokrenuo Revolving fond za finansiranje projekata energijske efikasnosti.

Direktor Fonda Fuad Čibukčić predvodi delegaciju na skupu ”Green Energy Summer School”, u organizaciji UNDP-a, koji je do sad u saradnji s bh. institucijama dao značajan doprinos unapređenju energijske efikasnosti i zaštite okoliša.

Skup, koji traje do 9. septembra, okupio je stručnjake i predavače iz ove oblasti, važne u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Iz Fonda za zaštitu okoliša ističu da ovo priznanje ima posebnu težinu, a ubuduće će se druge zemlje iz regiona moći koristiti tu praksu.

Direktor Čibukčić kazao je da ova institucija nastoji dati novi proizvod koji će doprinijeti značajnom ulaganju u oblast energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

”S obzirom na to da će se 31 posto od ukupnih obaveza na putu pristupanja EU odnositi na energijsku efikasnost i zaštitu okoliša, značajno je što je napravljen ovakav iskorak. Uz to, Revolving fond je podsticaj industriji, ali i privatnom kapitalu da uđu za ove projekte”, podvukao je.

Javni konkurs za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti još je otvoren. Sredstva se dodjeljuju s grace periodom maksimalno do 12 mjeseci, fiksnom kamatnom stopom od dva posto godišnje, dok je rok zajma do sedam godina uključujući grace period.

Izvor: RTV Slon/Fena