Forbs: Na listi najbogatijih 11 posto je žena

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Od 2.043 najbogatijih ljudi na svijetu na Forbsovoj listi, 227 su žene, koje zajedno posjeduju 852,8 milijardi dolara.

Većina najbogatijih žena na svijetu svoj novac je naslijedila, ali neke od njih su svojim radom i trudom uspjele da dođu do vrtoglavog bogatstva na bankovnim računima.

Kada je riječ o najbogatijim ženama, nisu u pitanju samo pjevačice, glumice, manekenke, već sposobne žene koje su uspjele da se izbore sa poteškoćama i naporima, radom i trudom stvore milijarde, a samim tim i uživaju u svom bogatstvu.

Ipak, neke od njih su i nasljadnice bogatstva svojih muževa ili članova porodice, piše “Blic”.

Francuskinja Lilijan Betenkort je nabogatija žena sa bogatstvom od 39,5 milijardi dolara. Njeno bogatstvo je za 3,4 milijardi dolara veće nego prošle godine. Betenkortova posjeduje trećinu kozmetičke kuće “L”Oreal” sa svojom djecom. Njen otac Ežen Šiler, osnovao je kompaniju 1907. godine, i preminuo 1957. godine.

Druga po bogatstvu je Alis Valton, koja je “teška” 33,8 milijardi dolara, što je za 1,5 milijardi više nego prošle godine. Ona je jedina ćerka osnivača “Wal-Marta” Sema Valtona, nikada nije aktivno učestvovala u poslu, ali je naslijedila dionice i dividende “Wal-Marta”.

Žaklin Mars ima bogatstvo vrijedno 27 milijardi dolara, a njen deda Frank Mars osnovao je kompaniju “Mars”, najvećeg proizvođača slatkiša, pišu Nezavisne novine.

Na četvrtom mjestu je Marija Franka Fisolo koja posjeduje bogatstvo u iznosu od 25,2 milijardi dolara, zahvaljujući tastu koji je zaslužan za Nutelu, a njen posljednji muž Mikele Ferero, sagradio imperiju “Ferrero Group”.

Na petom mestu liste nalazi se Suzan Kalten čije se bogatstvo procjenjuje na 20,4 milijardi dolara. Najbogatija Njemica zajedno s bratom, vodi uspješnu farmaceutsku kompaniju, a osim toga vlasnica je polovine dionica BMW-a.