Formiran Odbor povjerilaca Fortune: Može li se spasiti gračanička firma?

Sjednica Skupštine povjerilaca preduzeća Fortuna dd u stečaju
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Može li se spasiti nekadašnji gračanički gigant Fortuna? To je pitanje na koje će se tek tražiti odgovor, nakon što je poslije dvije godine od pokretanja stečajnog postupka u ovoj firmi formiran Odbor povjerilaca. Čini ga pet članova.

Članovi Odbora povjerilaca preduzeća Fortuna dd Gračanica:

Predstavnik razlučnih povjerilaca – Porezna uprava FBiH-Kantonalni ured Tuzla

Predstavnik najvećeg povjerioca – Razvoja banka FBiH

Predstavnik malih povjerilaca – Kantonalna privredne komora Tuzla

Predstavnici zaposlenika – Velid Harčin (advokat) i Rabija Hodžić (bivša radnica preduzeća Fortuna dd Gračanica)

Odbor povjerilaca formiran je na današnjoj sjednici Skupštine povjerilaca održane u Bosanskom kulturnom centru Tuzla pred velikim brojem bivših radnika, a koji je vodila sudija Općinskog suda Tuzla Alma Mujčinović, inače treći sudija koji je od prošle godine dodijeljen za vođenje postupka. Formiranjem Odbora povjerilaca stvoreni su uslovi za spas Fortune, tvrdi advokat i izabrani član Odbora povjerilaca Velid Harčin.

”Danas smo krenuli da spasimo Fortunu, da se ne uvaži zahtjev stečajnog upravitelja, da se proda i da radnici ostanu bez plaća i doprinosa, a također i država bez svojih poreza, fondovi bez svojih doprinosa. Povukli smo jedan pravi potez, da pokušamo da oživimo Fortunu”, navodi Harčin.

Fortuna može živjeti i ponovo raditi, mišljenja su radnici, samo mora postojati volja za to. Na sjednici Skupštine, sudija je stečajnom upravniku Fortune Mehmedu Krajinoviću naložila da izradi Stečajni plan, kao i Plan reorganizacije ove firme, koji se očekuju za 30 do 60 dana.

”Konačno, nakon 27 mjeseci formirali smo Odbor, nadam se da će se boriti za radnike, da će biti bolje”, ističe Emina Pjanić, bivša radnica preduzeća Fortuna dd Gračanica.

Uprkos današnjoj odluci i formiranju Odbora povjerilaca, radnici nemaju povjerenja u stečajnog upravnika i pravosudne institucije. Stečajni upravnik nije dio Odbora povjerilaca, a na optužbe za nerad koje su iznijeli radnici i Sindikat solidarnosti TK nije se želio oglašavati u medijima.

”Željeli su da ubace svoje ljude u Odbor povjeritelja, kao što su to i do tada radili. Ono što je bitno da je odbijen prijedlog Mehmeda Krajinovića da se firma likvidira”, riječi su Sakiba Kopića, predsjednik Sindikata solidarnosti TK.

Potraživanja, odnosno obaveze ove firme u stečaju, prema radnicima, dobavljačima, kao i institucijama za poreze i doprinose, trenutno su veća od 49 miliona KM (49.453.502,37). Fortuna dd u stečaju kako se moglo čuti tokom prezentacije izvještaja koji je podnio stečajni upravnik, danas ima prihode  od iznajmljivanja objekata u kome su smještene firme koje se bave istom djelatnošću. Kako tvrde radnici, ove, sestrinske firme rade punom parom a poslove su preuzele od nekadašnje Fortune. Prva sjednica Odbora povjerilaca bit će održana u roku od sedam dana, a već se zna da će biti zatražena smjena stečajnog upravnika.