Formirana komisija za Srebrenicu i Sarajevo: Utvrđivanje utvrđene istine

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Dugogodišnji proces u Hagu, hiljade svjedoka, a onda i presuda: Masakr u Srebrenici Žalbeno vijeće naziva njegovim pravim imenom – genocid, presudio je Theodor Meron, predsjednik Haškog tribunala 2004. godine. Za genocid u Srebrenici osuđeno je oko 45 osoba na oko 700 godina zatvorske kazne, uz tri pravosnažne doživotne i jednu prvostepenu doživotnu presudu. No, negiranje Republike Srpske, odbacivanje međunarodnih presuda rezultiralo je i formiranjem Komisije za istraživanje stradanja  u srebreničkoj regiji, kao i komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu. Ovu odluku žestoko je osudio i OHR u BiH: “OHR podsjeća da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira još u decembru 2018. osudio odbacivanje izvještaja Republike Srpske o Srebrenici iz 2004. godine od strane Narodne skupštine RS i formiranje novih komisija za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je također ponovio da su međunarodni i nacionalni sudovi dešavanja u Srebrenici između 10. i 19. jula 1995. decidirano okarakterizirali kao genocid.”  

Majke Srebrenice oštro osudile formiranje Komisije

Bez obzira na reakcije relevantnih institucija, članovi formiranih Komisija kazali su da je cilj pomirenje među narodima i prava istina koju će svi normalni prihvatiti dok oni drugi neće jer žive u potpuno drugom svijetu. Ovakva hipoteza posebno je pogodila majke Srebrenice, koje, kako kažu, ni nakon svih procesa i utvrđivanja činjenica nemaju mira. ”Ne postoji nijedna gumica koja može izbrisati ono što se desilo u Srebrenici. Nijedna komisija niko to ne može poništiti,” rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja ”Majke Srebrenice”.

No, sastav Komisije koja je predložena i od Akademije nauka i umjetnosti RS-a, otkriva namjere, ali i pokazuje intenciju da se kreira poseban narativ i piše ”vlastita istina”, smatra profesor na katedri za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli Sead Selimović. ”Sve je to osmišljeno u tim krugovima. Članovi komisije su ljudi koji se bave dokazivanjem islamskog radikalizma što znači da je krajnji cilj dokazati da je ovdje postojao islamski radikalizam, a da je agresija odgovor na islamski radikalizam,” smatra dr.sc. Sead Selimović, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Da li se činjenice mogu mijenjati?

Da je tako potvrđuje i izjava predsjedavajućeg Komisije Rafaela Israelija za Radio televiziju Srbije koji je kazao da je ”u Bosni jedna manjina muslimana nazvala čitavu Bosnu muslimanskom”. Ovakve izjave pokazuju nekompetentnost i pristrasnost komisije, a želja joj je, smatra direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, retuširanje ratne prošlosti.

”Pokušavaju se obesmisliti  kompletni događaji koji su se desili oko i u Srebrenici. Mnoge međunarodne presude su kazale da je genocid bio u Srebrenici i sada Srbija i RS ponovo prave nešto što im odgovara,” kazao je Fikret Bećirović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Nepriznavanje genocida nije ništa novo, ali će sada biti i kvazinaučno utemeljeno, smatraju naši sagovornici. S druge strane, iz Komisije i Vlade RS smatraju da će rad komisije rezultirati pomirenjem naroda. No, međunarodne institucije, instituti, stručnjaci i majke Srebrenice poručuju da hiljadama dokumenata utvrđene činjenice nikakva Komisija ne može mijenjati.