21.7 C
Tuzla
02.12.2023.

(FOTO) BOLJA BiH: Domaći proizvodi porodice Murić osvojili sve one koji su ih kušali

Muhiba Murić i njen muž se više od 15 godina bave plasteničkim uzgojem povrća te preradom povrća i voća. Njeni domaći proizvodi pronašli su put prema brojnim domovima i osvojili sve one koji su ih kušali. I ovoga puta Muhiba je na tuzlanskom sajmu predstavila svoje proizvode.

”U samom asortimanu imamo đemove, likere, salate, imamo egzotične biljke kao što je peruanska jagoda, gorka dinja. Tako da se trudimo da nabavimo nešto novo kako bi na tržištu promovisali.” – objašnjava Muhiba. 

Tokom jedne godine oni proizvedu više od 400 tegli ajvara i do 100 litara sirupa od raznih vrsta voća.

”Svaki proizvod nosi odgovornost i težinu posla. Mogla bih izdvojiti ajvar njega je najteže napraviti i zahtjevno ga je raditi. Bez obzira na to već je prepoznatljiv proizvod na tržištu i stremimo da što više proizvedemo, ali da bude kvalitetno.” – kaže Muhiba.

Muhiba objašnjava da je ova godina najteža do sada za proizvođače. Poplave su oštetile njihove plastenike, te im uništili  paradajz i paprike. No, ona i njen muž objašnjavaju da će i dalje nastaviti marljivo raditi jer ih to ispunjava, a sa prirodnim i domaćim proizvodima ne može se ništa mjeriti. Kako bismo se uvjerili u Muhibinu vještinu posjetili smo i njeno domaćinstvo i ”radno mjesto”. Zatekli smo je dok je čistila i pripremala paprike roge – neizostavne u svakoj zimnici.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA