10.4 C
Tuzla
06.10.2022.

/FOTO/ “Bosnalijek” su njegovi radnici – nećemo dozvoliti ugrožavanje radnih mjesta!

Sindikat Bosnalijeka već duže vremena upozorava javnost i nadležne institucije da se naša kompanija nalazi na udaru grupe dioničara koji nezakonito žele preuzeti upravljanje nad kompanijom, čime se ugrožava poslovanje i naša radna mjesta.

Ove aktivnosti provode se pod diregentskom palicom AS Holdinga i Hercegovinalijeka, koji sistemski mjesecima, kršeći odredbe zakona o preuzimanju dioničkih društava, djeluju zajednički u pravcu preuzimanja kompanije, krijući vlasništvo nad dionicama iza skrbničkih računa.

Radnici Bosnalijeka ogorčeni su postupanjem ove grupacije, AS Holdinga i Heregovinalijeka koji su se mjesecima lažno predstavljali u javnosti insinuirajući da je promjenjena upravljačka struktura, nanoseći nam štetu kod mnogobrojnih poslovnih partnera sa kojima imamo poslovni odnos – od banaka, revizora, kupaca i slično, koji su logično takve navode morali provjeravati, čime je naša reputacija bila ugrožena!

Bosnalijek ima sedamdesetogodišnju tradiciju poslovanja,  mi smo okosnica BH ekonomije, čuvar zdravlja našeg stanovništva, značajna podrška široj društvenoj zajednici u brojnim segmentima, i na ovaj način želimo pokazati javnosti da nećemo dozvoliti da Bosnalijek doživi toliko puta vidjen scenarij u našoj državi kroz uništenje kompanije i ukidanje naših radnih mjesta, a što je svojstveno ovoj grupaciji.

Zadnja u nizu nelegalnih aktivnosti ove grupacije, a koji su bili i okidač za ovaj skup i apel za podršku vladajućim strukturama i nadležnim institucijama, koji se bave ovim pitanjima, je činjenica da je ova grupa dioničara nezakonito sazvala svoju vlastitu redovnu godišnju skupštinu u prostorijama hotela, pored činjenice da isti mjesec Bosnalijek ima zakazanu redovnu godišnju skupštinu!!!

Na ovaj način se šalje poruka bezvlašća, i logično da smo u velikom strahu za naša radna mjesta. Bosnalijek danas zapošljava preko 850 uposlenika. Kroz djelovanje u granskom sindikatu i generalno upoznati smo da je AS Holding smanjio radnička prava u svim firmama koje je grupacija preuzela i dobro znamo kakva bi nas sudbina dočekala ako bi kojim slučajem, koristeći se nelegalnim načinima, ova grupacija preuzela upravljanje Bosnalijekom.

Današnjim okupljanjem želimo poslati vrlo jasnu poruku.

Bosnalijek nisu zgrade i mašine, već prije svega njegovi radnici koji su svojim radom uspjeli u proteklim godinama napraviti jednu od najboljih kompanija u BiH i jednog od regionalnih lidera u farmaceutskoj industriji, na ponos svih nas u BiH.

Mi smo danas kompanija koja bilježe vanserijske rezultate, najbolje u historiji poslovanja,  mi smo prepoznat brend na tri kontinenta, izvozimo na preko 28 svjetskih tržišta i ne možemo dozvoliti nikom, pa ni As Hodlingu i Hercegovinalijeku da nezakonito djelujući preuzmu upravljanje kompanijom.

Sindikat je odlučan u svojoj borbi da ne dozvoli ugrožavanje radnih mjesta i opstanak Bosnalijeka koji uspješno radi i osigurava egzistenciju svojih radnika i njihovih porodica. Spremni smo ići i dalje ako se naše upozorenje ne shvati ozbiljno.

Radnici Bosnalijeka imaju osigurana sva prava koja predviđaju naši zakoni, pa i iznad toga i nastojimo konstantno da se ta prava unaprijede. Dostignuti nivo radničkih prava nećemo dozvoliti nikome da uruši, a naročito ne onim istim pojedincima koji su to već činili u nizu drugih firmi, a čiji su radnici danas ili na ulici ili rade u nemogućim uslovima.

Sa današnjeg skupa šaljemo jasne zahtjeve prema nadležnim insistitucijama koji su nas dužni zaštititi od nezakonitog postupanja:

  • Odmah zaustavite održavanje nelegalnih skupština  koje imaju samo jedan cilj – a to je instaliranje garniture predvodjenje grupom dioničara AS Holding i Hercegovinalijek koji su se proteklih mjeseci služili svim i svačim, svim  raspoloživim i nezakonitim sredstvima da uđu u kompaniju i da našim parama spašavaju prezadužene posrnule firme svoga holdinga.
  • Odmah pristupiti dosljednoj primjeni zakona o preuzimanju dioničkih društava, a u vezi sa zajedničkim djelovanjem AS Holdinga i Hercegovinalijeka koji su već odavno prešli zakonski prag od 25% skrivajući se iza skrbničkih računa.

 Naša poruka je jasna:

  • Koje god oni odluke izglasali po svojim nelegalnim skupštinama, radnici Bosnalijeka su jednoglasni i mi nećemo dozvoliti nezakonit ulazak tim ljudima preko vrata ove kompanije!!!!, navedeno je u saopćenju Sindikalne organizacije Bosnalijeka.

POSLJEDNJE DODANO