11.7 C
Tuzla
27.09.2023.

/FOTO/ Građani Tuzle od danas u posebne kontejnere mogu odlagati fenove, sijalice, baterije

Tuzla je od danas bogatija za 13 kontejnera za električni i elektronski otpad. Radi se o projektu Ekolucija – revolucija ekološke svijesti koji implementira i finansira Zeos eko sistem kroz program Ambasade Švedske u BiH. Kontejneri su na raspolaganju građanima u nekoliko gradskih mjesnih zajednica.

Prikupljanje i reciklaža električnog i elektronskog otpada su od velikog značaja za Tuzlu, kao i ostale gradove naše zemlje. Od sada je to omogućeno zahvaljujući projektu Ekolucija – revolucija ekološke svijesti koji implementira Zeos eko sistem, a u okviru koga je nabavljeno 13 kontejnera koji su postavljeni u nekoliko naselja odnosno mjesnih zajednica, pa ih građani mogu vidjeti naprimjer u Centru, na Stupinama, Slavinovićima i Solini.

”Očekujemo saradnju sa građanima, da poštuju jednostavne upute o odlaganju električnog i elektronskog otpada, što će doprinijeti ekološki zdravijoj sredini i otvaranju novih radnih mjesta”, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Građani u ove kontejnere mogu besplatno odlagati svoj električni i elektronski otpad manjih dimenzija.

”Kao što su fenovi, sijalice, baterije, mikseri itd. Sav ostali otpad koji građani imaju a koji su većih dimenzija gdje ne mogu odložiti u ovaj otpad, mogu odložiti u mobilno reciklažno dvorište koje će biti naredne dvije sedmice u gradu Tuzli”, navodi Elma Babić Džihanić, zamjenica direktora Zeos eko sistem d.o.o..

Otpad koji bude prikupljen na ovaj način bit će propisno recikliran u našoj zemlji jer za to imamo kapacitete, a otpad većih dimenzija se reciklira u inostranstvu, to su frižideri, televizori i monitori. Partneri projekta su Javno komunalno preduzeće ”Komunalac” Tuzla i firma CIBOS d.o.o., koja će biti zadužena za pražnjenje kontejnera i reciklažu otpada.

”Nama je drago da se konačno i ovlašteni operater pojavio koji će prikupljati električni i elektronski otpad. On je ustvari nama pravio problem jer ga nismo imali gdje odlagati, pravio problem u sortiranom otpadu. Ovo je jedna dobra i pozitivna stvar, pozvao bih građane da učestvuju u ovoj aktivnosti”, ističe Admir Bećirović, direktor JKP ”Komunalac” Tuzla.

Nakon što se recikliraju ti materijali, oni idu u dalju preradu.

”Gdje će biti korišteni za proizvodnju istih i sličnih proizvoda, jednostavno oživljavamo te proizvode koji se ne koriste na taj način”, navodi Mirnes Hukić, direktor CIBOS d.o.o. – PJ Tuzla.

Električni i elektronski otpad svrstava se u opasni otpad, sadrži materije koje su kancerogene, pa ga je potrebno posebno prikupljati i reciklirati. Kako navode implementatori projekta, u posljednjih 10 godina jača svijest građana o odvajanju ovog otpada, stoga se nadaju da će projekat biti puni pogodak, rezultirati redovnim odlaganjem otpada u postavljenje kontejnere. Ukoliko tako bude, širit će mrežu ovih kontejnera po cijelom gradu.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO