/FOTO/ Imam Jalske džamije ef. Dervišević: Neka nam Bajram vrati vjeru, nadu i međuljudsko povjerenje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vjernici su jutros, dva mjeseca i 10 dana nakon Ramazanskog, dočekali i Kurban ili Hadži bajram. Ovaj bajram određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, rodbini, komšima, i s druge strane dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini. Obilježavanje Bajrama počelo je klanjanjem Bajram namaza. Ovoga Bajrama naša ekipa bila je u Jalskoj džamiji, koja je ove godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Prije klanjanja Bajram namaza, obavljen je i sabah namaz kada su vjernici ispunili ovu džamiju.

Bajram namaz predvodio je imam ove džamije Nedim ef. Dervišević, koji je i kazivao bajramsku hutbu.

”Neka nam današnji mubarek dan vrati vjeru, nadu i međuljudsko povjerenje. Neka među nama nestane straha, zlobe i zavisti. Neka nam zajedništvo povrati samopouzdanje. Neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno. Shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu iskrena vjera i plemenito djelo. Posjetite danas svoju rodbinu, obiđite mezarja svojih najmilijih, otvorite vrata komšiji, okrenite se oko sebe i pogledajte ko treba vašu bratsku ljubav i ljudsku pomoć. Vi koji ste ovdje u Jalskoj džamiji i vi koji nas gledate u domovini i dijaspori, svima želim Mubarek bajram, moleći Dragog Allaha dž.š. za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Molim Allaha dž.š. da primi naše kurbane i našu žrtvu na putu izgradnje boljeg, pravednije i sigurnijeg svijeta za sve ljude dobre volje. Posebno želim čestitati Bajram prognanima, bolesnima i nemoćnima sa dovom Uzvišenom da prognanima omogući povratak domovina njihovim, da bolesnima podari zdravlje, a nemoćnima povrati snagu. Molimo Allaha Svemilosnog da nas osnaži u dobru i dobročinstvu. Molimo Allaha Plemenitog da podari mir svim muslimanima širom svijeta. Neka svijetli bajramski dani oplemene naše živote, obvesele naše porodice, vjerničkom radošću ukrase naše domove i avlije. Neka nam je hairli ova radost najveća i neka Svemogući Allah dž.š. da se u uvijek u dobru okupljamo, i oprostu i Džennetu radujemo. Bajram Šerif Mubarek Olsun”, poručio je ef. Dervišević.

Vjernici nakon obavljenog Bajram namaza idu svojim kućama, kako bi s porodicama obilježili Kurban bajram. Tradicija je da se prvo pije jutarnja kafa i doručkuje, a onda slijedi i klanje kurbana, ili možda to neki čine na način da uplate kurban da li u vjerskim zajednicama ili narodnim kuhinjama. Ono što je bitno, da se ovaj praznik provodi uglavnom u blagostanju, sa najmilijima.

Video prilog o Bajram namazu u Jalskoj džamiji pogledajte u našem Otvorenom bajramskom programu od 16:10 sati.