/FOTO/ Konferencija „So, jod i zdravlje“: Važno je racionalizirati unos soli u organizam

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

„So, jod i zdravlje“ naziv je treće stručne konferencije koju je, s ciljem da se ukaže na važnost kontrolisanog procesa proizvodnje soli i kontrole procesa jodiranja, treći put za redom organizovala tuzlanska Solana. U organizaciji ovog itekako bitnog događaja učestvovali su i tešanjski AS Holding, kao i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli. U fokusu su i ovaj put bili potrošači, a poruke usmjerene na značaj racionalne konzumacije soli.

“Članica Solana je ponos AS Holdinga. Najveći je izvoznik, nosilac sedam značajnih certifikata za sigurnost hrane, brend za potrošače, povjerenje, tradicija duga 133 godine. Našu fokusiranost na potrošače pokazujemo kroz naš asortiman, dijetalne, nitritne soli itd. ako posmatramo javno zdravstvo – Konzumna sol i jodirana so je proizvod koji je fortificiran i s pravom ga možemo svrstati u masovni funkcionalni proizvod” – kazala je  Amela Semić, direktorica Direkcije za osiguranje kvaliteta, standardizaciju i internu kontrolu AS Holdinga.

Bez obzira koliko proizvodnja soli bila savršena, ukoliko se konzumira više od dozvoljene količine, ova, za sve nas itekako značajna namirnica, može imati i brojne kontra efekte. Zato stručnjaci iz vojvođanskog Instituta za javno zdravlje susjedne nam Srbije savjetuju potrošače.

“Prekomjeran unos soli se povezuje sa hipertenzijom, prije svega. Utvrđeno je da u onim populacijama gdje se unosi više od 5gr godinama poraste prosječna vrijednost gornjeg krvnog pritiska. To je bio razlog zašto je WHO ograničila unos soli na tih 5 grama” – istakla je Milka Popović, Institut za javno zdravlje Vojvodine.

“Mi unosimo puno više – 15 do 30 grama. Naš narod puno jede hljeb i pite i preporuka je da se malo mijenaju navike, da se smanji unos hljeba, pita i ćevapa jer je to izvor prekomjerog unosa soli iako u hljebu ima svega 1,7 gr soli” – kazao je  Midhat Jašić, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli.

Upravo iz brige prema kupcima, Solana Tuzla osim proizvodnjom, svojim konzumentima i stručnim konferencijama poput današnje, nastoji pokazati koliko je so važno racionalno konzumirati, a sve kako bi značajni efekti njenog unosa u ljudski organizam bili još efektniji.

“Solana kao društveno odgovorna kompanija osim što u svojoj proizvodnji posluje u skladu s čitavim nizom standarda kvaliteta, posebnu pažnju posvećuje procesu jodiranja soli koji se provodi u posebnim uslovima, analizira 24 sata u dvije interne laboratorije i rezultate potvrđuje u eksternim laboratorijama”- istakla je Amira Brkić, rukovodilac kontrole kvaliteta Solane d.d. Tuzla

Današnja konferencija, osim velikog broja stručnjaka i gostiju, okupila je i čitav niz eminentnih stručnjaka iz Beograda, Novog Sada, Zagreba i Tuzle, a koji su, svako iz svog resora ukazali na važnost soli po zdravlje ljudi, njenu pažljivu konzumaciju, kao i unos dovoljnih količina joda.