/FOTO/ ”Marš mira”: Učesnici ove godine prvi put prešli preko Kameničkog brda

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Kolona ”Marša mira 2019” sinoć je oko 19:30 sati stigla u Potočare. Oni su pješačili oko stotinu kilometara kako bi odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Predsjednik Pododbora ”Marša mira 2019” Munir Habibović zahvalio se svima koji su učestvovali na ”Maršu mira”.

”Nakon 24. godine genocida u Srebrenici i Podrinju, prvi put smo uspjeli da prođemo najgori dio trase, preko Kameničkog brda. Pokazali smo još jednom kako možemo biti hrabri. Nadam se da sljedeće godine neće biti gori uslovi prelaske trase kao što su bili danas. Trasa će se prelaziti sve dok postoji jedan preživjeli iz ‘Marša smrti’ 1995.godine. Iskreno se zahvaljujem na učešću i hvala vam na svakom koraku i svemu što ste učinili. Pozivam vas da i sljedeće godine ponovo dođete u većem broju”, kazao je Habibović.

Na ovogodišnjem ”Maršu mira” bili su učesnici iz cijelog svijeta. Dolazili su pojedinačno, ali i grupno. Grupa od 15-tak osoba iz Vozuće i ove godine je učešćem u ”Maršu mira” odala počast ubijenima u genocidu u Srebrenici. Organizovanim prevozom su stigli 8. jula u Nezuk odakle su sa ostalim učesnicima krenuli put Potočara. Ove godine učestvovali su sa sloganom ”Vozuća pamti – Juli 1995”.

”Odlučili smo se i ove godine učestvovati u ‘Maršu mira’ i obilježavanju 24. godišnjice genocida u Srebrenici. Ovo je naš način odavanja počasti ubijenima, ali su to i momenti kada saznajemo kroz šta su sve morali proći oni koji su preživjeli. To je bitno, kako bi na mlađe generacije prenosili šta se zapravo dešavalo ovdje, kako se ovo ne bi nikada zaboravilo. Poruka jeste da se ne zaboravi i ne ponovi nikada. Među nama su također sugrađani koji su zapravo porijeklom iz Srebrenice ili ostalih mjesta Podrinja ali danas žive u Vozući, a kojima su također ubijeni najmiliji. Za njih je to posebno teško, u emotivnom smislu. Moram reći da put nije bio lagan, obzirom da nas je pratila kiša, pa je teren teži, ali smo uspjeli završiti Marš i ispuniti ono zbog čega smo došli ovdje. Pored nas koji smo pješačili, iz Vozuće smo imali i bicikliste koji su održali i ove godine biciklistički maraton u znak sjećanja na ubijene u genocidu”, navodi jedan od učesnika Marša mira Eldin Imamović.

”Marš mira” jedan je od najmasovnijih aktivnosti koja se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.