/FOTO/ Medvjedići Sema i Pepo imaju novi dom, stigli u tuzlanski zoo vrt

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Dva mlada medvjeda stigla su danas u Zoo vrt Bingo u Tuzli. Riječ je o mladuncima medvjedice koja je uginula prije dva dana, a pronađena je na području Kreševa.

Sema i Pepo, mladi medvjedi od danas imaju novi dom. Mladunci medvjedice koja je prije nekoliko dana pronađena povrijeđena na teritoriji Kreševa a prije dva dana i uginula, danas su transportovani do Zoo vrta Bingo, gdje će se uposlenici brinuti o njihovom odrastanju. Njihova prilagodba u šumi ne bi bila moguća poslije smrti majke. Zahvaljujući federalnom šumarskom inspektoratu i kompaniji Bingo medvjedići će svoj život nastaviti u novoj nastambi sa 24-satnom brigom.

”Medvjedići su ostali, u dobi su u kojoj se ne mogu sami brinuti o sebi, ne mogu se snaći u prirodi, s tog aspekta morali su biti udomljeni. Ovo je jedna institucija u kojoj već drugi put udomljavamo ovakve jedinke, divljači koje nalazimo, ne samo ove nego i druge. Ovo je reprezentativan objekat”, naveo je Muhamed Hodžić, glavni federalni šumarski inspektor.

Rukovodilac Službe marketinga kompanije Bingo d.o.o. Tatjana Paunoski podsjetila je da naša država nema instituciju i ustanovu koja bi mogla zbrinuti takve životinje koje se nađu u toj situaciji.

”Stoga je inspektorat odlučio da medvjedići mogu doći kod nas, jer mi im zaista možemo pružiti adekvatnu brigu”, navela je Paunoski.

Medvjediće su pronašli uposlenici Šumske uprave Kreševo, Semir i Stjepan po kojima su dobili i imena. Dvije noći su boravili u šumi kako bi uspjeli doći do mladunčadi medvjedice i spasili ih.

”Potom su im dali skrb skoro tri dana, hranili ih, brinuli se o njima. Došli su danas ovdje da se sami uvjere da su te jedinske smještene u adekvatan i dobar prostor i sretni su što je to ovako”, rekao je Hodžić.

Medvjedi su starosti tri mjeseca. U narednom periodu bit će u zatvorenom prostoru kako bi se adaptirali na okolinu i nove životne uslove.

Nastamba za mlade medvjede

”Naše mede će biti u naredna dva mjeseca, možemo reći u izolaciji, kako bi se adaptirali na nove životne uslove, a nakon toga će biti dostupni našim posjetiocima zoo vrta i moći će ih vidjeti u vanjskoj nastambi”, istakla je Paunoski.

Ova nastamba je ranije uređena i nešto je manja u odnosu na susjednu u kojoj već borave dva odrasla medvjeda. Nastambe se konstantno uređuju i prilagođavaju životinjama. Trenutno je u zoo vrtu Bingo smješteno 39 životinjskih vrsta sa 350 životinja.