15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

/FOTO/ Obilježen Dan Armije RBiH u Tuzli: Armija je bila časna, čestita i poštena!

Nizom aktivnosti Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine obilježen je i u Tuzli. Uz učešće bivših pripadnika Armije, ali i tuzlanskih učenika, održana je manifestacija na Slanoj Banji, kada su se učesnici prisjetili hrabrosti onih koji su stali u odbranu domovine.

Refik Topić pripadnik je Armije Republike Bosne i Hercegovine koji joj je pristupio sa 20-tak godina. U odbranu domovine je stao goloruk, u trenerci i patikama. Isto, kao i njegovi drugovi, a trojica su zadužila jednu pušku. Da bi odbranili Bosnu i Hercegovinu koja je napadnuta. Tokom rata, kaže, samo se razmišljalo o slobodi.

”Naši dječački snovi o slobodi su rasli, jer nisam mogao dozvoliti da mi neko oduzme tu moju slobodu, moju mladost. Nisam nikoga napadao, dirao, nisam nikoga bihuzurio, a imam pravo da branim ono svoje, branio sam svoju avliju, kuću, ovaj svoj prkosni i ponosni grad”, navodi Refik.

On i prijatelji, tada su ugradili svoju mladost u opstojnost domovine. Nema časnije stvari od toga što si borac, što učestvuješ u odbrani svoje svetinje, navodi Topić. Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je časna, čestita i poštena.

”Ja sam ponosan na svaki dio i svaki minut koji sam proveo u Armiji RBiH, časno i pošteno, nisam u te četiri godine nanio nikome nepravdu i zlo”, ističe on.

Za borce je 15. april jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH.

”Jednako je važan kao i Dan nezavisnosti i Dan državnosti. Zbog toga je prilika posebno danas, nakon 30 godina da se podsjetimo, da pošaljemo poruku da je Armija najčasnija u historiji hiljadugodišnjoj bosanskoj. Očuvali smo obraz, očuvali smo državu. Najveća pobjeda Armije RBiH je opstanak naše države”, naveo je Edin Haračić Klej, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja ”Zlatni ljiljan” grada Tuzla.

I danas su kod boraca prisutne emocije, sjećaju se šta su prolazili u ratnom periodu da bi odbranili ono što se zove država. Bili su gladni i žedni, bez oružja, ali su imali inat i prkos da se odbrani ono što postoji hiljadu godina, a to je Bosna i Hercegovina.

”Moram da naglasim da je bio moral na najvišem nivou, i taj moral i danas pokazuje koliko smo za ovu našu dragu i lijepu domovinu”, kazao je Jusuf Šećerbegović, komandant Prve tuzlanske brigade.

Da nije bilo Armije, ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine, rečeno je prilikom obilježavanja ovog dana u Tuzli. Ona je tada bila prva vojna sila koja se suprotstavila novom fašizmu u Evropi.

”Mi dugujemo onima koji su dali svoje živote, svoje zdravlje i onima koji nisu pobjegli, nego su se isprsili i suportstavili četvrtoj vojnoj sili u Evropi. Dugujemo im vječitu i historijsku zahvalnost, i tu zahvalnost ćemo njegovati”, naglasio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Svoju priču, borci prenose i mladim naraštajima koji kroz aktivnosti u okviru obilježavanja Dana Armije pokazuju da poštuju ono što su borci ostavili u amanet.

POSLJEDNJE DODANO