/FOTO/ Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu: Još uvijek nema pomaka na izgradnji Centra za autizam u Tuzli

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Prošle godine, na ovaj datum, delegacija Vlade TK posjetila je Centar za autizam i obećala njegov završetak do kraja 2018. godine.

„Imamo mi u budžetu Tuzlanskog kantona za ovu 2018. godinu planirana sredstva za izgradnju Centra za autizam i ja se nadam da ćemo ovaj Centar do kraja godine staviti u funkciju i omogućiti tim osobama bolji i kvalitetniji život.“ – kazao je tada Jakub Suljkanović, premijer TK u tehničkom mandatu

Tačno godinu dana poslije, Centar još uvijek nije otvoren, a ministri Vlade TK danas, na obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu nisu ni došli. Kao njihova zamjena došao je sekretar kantonalnog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak.

„Što se tiče tog dijela kada će biti završen Centar za autizam, mi to ne možemo reći jer nemamo svih sredstava za nastavak gradnje Centra za autizam.“ – kazao je Anto Iljukić, sekretar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

„Povećane su i plate budžetskim korisnicima. Nemamo mi roditelji zaista ništa protiv toga, neka se diže standard neka se povećavaju plate ali ne mora se govoriti da novca nema, samo 21 milion je otišao samo na povećanje plata. Time smo vam zaista sve rekli.“ – rekao nam je Meho Sadiković, predsjednik Udruženja roditelja djece, osoba sa autizmom URDOSA.

Da je autizam zaista veliki problem, svjedoči i podatak o broju onih koji su u ovom stanju. Samo u Udruženju registrovano je 70 autistične djece. Neki od njih čak nisu uključeni ni u proces rehabilitacije u Zavodu za odgoj osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju.

„Zavod u ovoj školskoj godini pohađa 21 učenik sa autizmom koji su podijeljeni u sedam grupa. Mi u idućoj školskoj godini nećemo imati niti stručne niti prostorne kapacitete za kvalitetan odgoj i obrazovanje i rehabilitaciju učenika sa autizmom. Tako da ovim putem apelujem na sve nivoe vlasti, više nema izgovora da se ovaj Centar izgradi i privede kraju.“ – ističe Damir Imamović, direktror Zavoda za odgoj osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Iako bi im, da je završen, Centar bio od velike koristi, roditelji i njihova autistična djeca ovaj dan su ipak obilježili.

„Čitava porodica u suštini trpi, ne možemo raditi, ne možemo se posvetiti zdravom djetetu. Jako bi nam značilo da ovaj Centar zaživi jer prepušteni smo sami sebi.“ – kazala je Alma Kasumović – majka autističnog djeteta

Iako za konačan završetak izgradnje Centra za autizam, koa jedinstvene ustanove ove vrste u BiH nedostaje svega oko 200 hiljada maraka, još uvijek se ne zna kada će Centar biti završen, a do tada, agonija ovih roditelja i njihove djece, kojih se svi sjete samo 2. aprila se nastavlja.