29 C
Tuzla
16.05.2022.

/FOTO/ Obilježena 30. godišnjica osnivanja 115. brigade Zrinski Hrvatskog vijeća obrane

Danas je na Husinu svečano obilježena 30.godišnjica 115. brigade Zrinski Hrvatskog vijeća obrane. Nakon svečane mise u župnoj crkvi, porodice, brojne delegacije gradske, kantonalne i viših nivoa vlasti, predstavnici boračkih organizacija i građani položili su vijence i zapalili svijeće na spomeniku poginulim braniteljima. Upriličena je i svečana akademija u husinskom Domu kulture. Bila je ovo prilika da se oda počast izgubljenim životima u proteklom ratu, ali i da se ukaže na značaj 115. brigade Zrinski u odbrani tuzlanske regije i BiH.
U povodu 30. godišnjice osnivanja 115. brigade Zrinski koja je bila u sastavu Hrvatskog vijeća obrane, ŽO HDZ BiH uputio je saopštenje koje prenosimo u cjelosti:
“U povodu 30. obljetnice od osnutka 115. brigade Zrinski koja je bila u sastavu Hrvatskog vijeća obrane, ŽO HDZ BiH Soli svim pripadnicima brigade upućuje čestitke i zahvalnost jer su 1992. godine stali u obranu svog doma, obitelji i rodne grude.

Hrvatsko vijeće obrane i brigada Zrinski danas su nam svima na ponos, jer su kroz svoje djelovanje zadržali vojno i ljudsko dostojanstvo i zbog toga su u tim vremenima bili čvrst oslonac svom narodu. Takvo časno postupanje i djelovanje nažalost nekima nije odgovaralo pa je tadašnje Predsjedništvo Republike BiH 1994. godine donijelo Odluku o raspuštanju brigade, uz prijetnje, da će ako se ne postupi po naredbi, brigada Zrinski biti proglašena paravojnom formacijom!?

Razboritost i mudrost tadašnjeg političkog i vojnog vrha Hrvatske zajednice Soli ne želeći ulaziti u sukobe koji bi imali za posljedicu na stotine poginulih i protjeranih, odlučio je zaustaviti ratni put 115. brigade Zrinski. Zbog takvih okolnosti posebno je uvredljivo iskrivljavanje u javnosti i sve izraženije podmetanje termina „udruženi zločinački poduhvat“. Takvi neosnovani nasrtaji neće moći iskriviti povijesne činjenice koje su HVO i branitelji brigade Zrinski ostavili u domovinskom ratu na tuzlanskom području.

Očekujući rješavanje ključnih političkih pitanja kao preduvjet razvoja domovine BiH, koju su branitelji stvarali s potpuno drugačijim uvjerenjem, svim bojovnicima 115. brigade Zrinski  još jednom upućujemo iskrene čestitke i veliku zahvalnost za neovisnu državu BiH, navedeno je u saopštenju.

POSLJEDNJE DODANO