/FOTO/ Od sada najveći u BiH: Svečano otvoren prošireni Trg slobode

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Uz muziku i tradicionalnu igru, danas je svečano otvoren prošireni Trg slobode u Tuzli. Radovi, na ovom, sada najvećem Trgu u Bosni i Hercegovini potrajali su nekoliko mjeseci. Današnjoj svečanosti prisustvovali su brojni Tuzlaci. Ističu da su novim izgledom omiljenog mjesta za druženje prezadovoljni.

Proširenjem Trga sa 5.000 na 7.000 metara kvadratnih ukupne površine, dobijen je prostor za formiranje manifestacionog platoa, amfiteatralnih kružnih sjedišta, postavljena je led rasvjeta, te je izgrađeno stepenište dužinom jugoistočnog dijela koji novi dio povezuje sa postojećim Trgom.

“2006.godine smo uradili jedan dio, 2009. drugi dio, i sada ovaj treći nivo koji ima više od 2000 kvadrata. Pokazalo se do sada da je Trg izuzetno posjećen i da mu treba jedan manifestacioni prostor za velike kulturne događaje.” – kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Da je proširenje Trga zaista bilo potrebno, mišljenja su i oni koji iz godine u godinu organizuju različite kulturno-zabavne manifestacije. Sada, sa novom binom, kulturno-zabavnih događanja u gradu na zrnu soli neće manjkati.

“Sada imamo dovoljno prostora da možemo ugostiti dvije, a sigurno da će biti i drugih velikih projekata.” – istakao je Dženan Jusufović, direktor Centra za kulturu Tuzla.

Obzirom da slijedi ljetni period, samim tim očekuje se i povećan broj turista, pa je stoga najavljeno još projekata koji će doprinijeti očuvanju historijske tradicije Tuzle, ali i njenoj turističkoj ponudi.