/FOTO/ Održan štrajk upozorenja: Doktori traže reprezentativnost i bolji zdravstveni sistem

Dom zdravlja Tuzla
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Doktori medicine i stomatologije u Federaciji BiH održali su štrajk upozorenja. Njime su još jedanput skrenuli pažnju na nemogućnost pregovaranja sa nadležnim institucijama, jer nije utvrđena reprezentativnost Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH koji okuplja više od četiri hiljade radnika u bijelim mantilima.

”Ono što zabrinjava jeste uopće odnos prema zdravstvu i zdravstvenim radnicima. Kao da nikoga ne brine što je veliki broj kolega već otišao iz zemlje, u potrazi za sistemom koji je uređen, ništa više. Nije to više ni pitanje plata, nego funkcionisanje sistema”, kazao je dr. Džani Hadžović, član Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Ovo su problemi sa kojima se suočava zdravstveni sektor u Federaciji BiH. Nekoliko godina unazad, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije koji okuplja više od četiri hiljade zdravstvenih radnika bori se za reprezentativnost.

Dom zdravlja Tuzla samo je jedna od zdravstvenih ustanova u kojoj je danas održan štrajk upozorenja kada je u pitanju TK. Kako smo mogli čuti od predstavnika doktora, oni traže reprezentativnost Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije na području TK, ali i u FBiH.

Više od 60 posto doktora u Domu zdravlja Tuzla članovi su ovog Sindikata, međutim njihov glas se ne može čuti. Iako su u ranijim godinama vodili pregovore sa vlastima oko utvrđivanja reprezentativnosti na nivou kantona, to se nije desilo. Tako je i sa entitetskim nivoom.

”Naš naredni korak je bio da na Parlamentu dođe do rasprave izmjena Zakona o radu, gdje bi zakonski regulisali to naše pravo na reprezentativnost. Pošto do toga još nije došlo odlučili smo se na štrajk upozorenja”, navodi dr. Hadžović.

Štrajk je održan u svim domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona, ali ne i u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Kako je kazao u telefonom razgovoru za našu medijsku kuću predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK dr. Admir Suljić, razlog neodržavanja je zaštita radnika. U menadžmentu UKC-u mu je rečeno da su kasno poslali zahtjev za štrajk, odnosno nisu ispoštovali zakonske procedure.

Suljić također ističe da sa ovom zdravstvenom ustanovnom nije potpisan Sporazum o minimumu rada.

”Zbog zaštite članstva od sankcija koje su u prethodnom štrajku upozorenja najavljene pismenim putem od strane menadžmenta UKC-a ukoliko se ne ispoštuju sve zakonske procedure, odlučili smo da ne organizujemo štrajk upozorenja u toj ustanovi”, istakao je Suljić.

Štrajk upozorenja organizovan je u vrijeme pauze tako da nije bilo remećenja rada doktora, niti su pacijenti mogli osjetiti posljedice štrajka.