/FOTO/ Održana promocija romana ”Ljetopis o kralju Tvrtku” Jasmina Imamovića

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U prepunoj sali Narodnog pozorišta Tuzla večeras je održana promocija knjige ”Ljetopis o kralju Tvrtku” autora Jasmina Imamovića. Promotori su bili Hadžem Hajdarević i Denis Bećirović, a moderator Kristina Ljevak.

”Tvrtko I Kotromanić je simbol suverenosti Bosne i Hercegovine. Nije dovoljno izučavan u historiji države i prava, ali i u našoj kulturi. Srednjovjekovna Bosna je bila na vrhuncu moći za vrijeme kralja Tvrtka. On ima sjajnu biografiju, ona je kao triler. Ja sam se opredijelio za roman-hroniku. Dakle, radi se o istinitim ličnostima i događajima uz dopuštanje jedne fikcije u opisu detalja koji su zasnovani na historijskim činjenicama. Fikcija mi služi kao sredstvo za dramaturgiju, kako bi to bilo lakše i pitkije za čitanje”, navodi autor Jasmin Imamović.

U svojoj recenziji o ovom djelu, književnik Filip David navodi da pisac objektivno sagledava period stvaranja i uzdizanja Bosne, uspješno prožimajući fikciju i historijska dokumenta.

”Roman stiže u pravo vrijeme da bolje upoznamo prošlost kako bismo bolje razumjeli sadašnjost, današnju Bosnu, njene korijene i savremene dileme. Istovremeno Ljetopis o kralju Tvrtku je značajan doprinos bosanskoj književnosti, a Jasmin Imamović u toj književnosti ovim svojim djelom potvrđuje posebno mjesto”, navodi David.

”Ljetopis o Kralju Tvrtku” je šesti roman Jasmina Imamovića. Do sada je objavio romane ”Ubijanje smrti”, ”Besmrtni jeleni”, ”Obožavatelj trena”, ”Molim te zapiši” i ”Slana zemlja”, a osim romana objavljivao je i eseje, kratke priče, radiodrame… Knjige su mu prevedene na više jezika. Imamović je i kao pravnik objavio tri knjige i dvadesetak radova u naučnim i stručnim časopisima.