/FOTO/ Penzioneri traže penzije po evropskim normama

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

S transparentima u rukama, šetnjom od NLB banke kroz grad do Trga slobode, penzioneri su ukazali na svoj nezavidan položaj u našoj zemlji. Poručuju da nisu zaslužili, poslije godina provedenih u firmama, da danas jedva žive. Navode da vlast vrši manipulaciju s njima i tvrde da nema novca za povećanje penzija.

”Ako ima para da parlamentarci imaju tri puta veće plate nego što je to u svim zemljama EU, onda mora biti i za penzionere. U Evropskoj uniji prosječna penzija iznosi 52 posto, kod nas je 42 posto. Mi hoćemo u Evropu, a ova naša vlast hoće nas u Aziju ili Afriku”, kaže Vehid Jahić, predsjednik Gradske organizacije Tuzla – Stranka penzionera BiH.

Naglašavaju da žele evropska rješenja kada je u pitanju isplata penzija, prema kojima je penzija 52 posto od prosječne plate. Penzioneri danas teško žive, i svoja primanja uglavnom troše na lijekove, hranu i plaćanje komunalnih usluga.

”Primiš penziju i vratiš odmah državi, plati račune, kupi lijek ako možeš koji i to je sve”, navodi Izeta Pekarić, penzionerka.

Penzioner Mirsad Šabić navodi iz svog iskustva, da teško penzioner može izdržati mjesec dana.

”Mi se šalimo pa kažemo penzija ode za dva-tri dana, potroši si. Najurednije platiše komunalija su penzioneri, u zadnje vrijeme izbjegavaju i ne mogu da plaćaju, spremni su da idu na sud, sudovi su zatrpani tužbama iz tih razloga”, ističe Mirsad.

Najvećeg krivca za ovakvu situaciju u kojoj se nalaze penzioneri u Federaciji BiH vide u Vladi i generalno politici, jer se, kako navodi Jahić ne trude poboljšati standard življenja penzionera, pa i svih građana.

”Glavni nam je krivac, odnosno glavni čovjek koji nosi najveću odgovornost je Fadil Novalić”, rekao je Jahić.

Iz Tuzle je poručeno da planiraju organizaciju protesta i na nivou države, ukoliko u narednom periodu ne bude pomaka u rješavanju njihovih zahtjeva.