/FOTO/ Požar u Špionici ugašen: “Postoje sumnje da je požar podmetnut”

/FOTO/ Požar u Špionici ugašen: “Postoje sumnje da je požar podmetnut”

Objavio: -

Požar koji je sinoć oko 21 sat zahvatio zgradu kompanije “Murex” iz Špionice, konačno je ugašen.

“Vatrena stihija oko 3 sata iza ponoći stavljena je pod kontrolu, a cijeli požar je ugašen oko 8 sati.” – kazali su za RTV Slon iz Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik.

Kompletan objekat vatrogasci su više puta u potpunosti pregledali, ali još uvijek, ni poslije skoro 12 sati potrage zaštitar koji je u trenutku požara, pretpostavlja se bio u zgradi, nije pronađen.

“Dežurni tužilac je na terenu zajedno sa inspektorima Krim policije iz Srebrenika i vatrogascima. Još uvijek se utvrđuju okolnosti u kojima je došlo do izbijanja požara, ali i ostale okolnosti vezane za ovaj slučaj” – kazao nam je Almir Arnautović iz Tužilaštva TK.

Kako smo nezvanično saznali, sumnja se na organizovanu pljačku budući da postoje osnovane sumnje da je požar namjerno podmetnut. Vatrogasci kažu kako u krugu kompanije nisu pronašli jedno službeno vozilo.

“Kolege još uvijek gase ostatke požara, ali sve držimo pod kontrolom” – dodaju Vatrogasci iz Srebrenika.

U ovom trenutku, golim okom vidljivo je da se radi o ogromnoj, ali još uvijek neprocijenjenoj šteti. U gašenju požara, ističu vatrogasci, tokom noći pomagali su im kolege iz Brčkog i Lukavca.

Zaštitara nisu pronašli, a pored njega, ne postoji strah od drugih ljudskih žrtava.

9:30 – Nezvanično saznajemo da je iz sefa koji se nalazio u zgradi kompanije, nestala određena suma novca, što ide u prilog sumnjama da je požar podmetnut i iskorišten kao paravan za pljačku.

Na osnovu svih informacija koje smo do sada prikupili, pored zaštitara, iz kompanije je nestalo službeno vozilo, te novac iz sefa.

9:40 – Iz kabineta načelnika Srebrenika oglasili su se rečenicom kako je “dojava o požaru neshvatljivo kasnila, pa je prvi poziv Vatrogascima upućen tek pola sata po izbijanju požara”.

“Materijali koji su se nalazili u skladišnim i drugim prostorima pogodovali su razvoju požara.” – rečeno je iz Službe civilne zaštite Srebrenik.

U vatrogasnoj intervenciji bilo je angažovano pet vatrogasnih vozila, tri iz Srebrenika i po jedno iz susjednih opština.

Nadležni organi Ministarstva unutrašnjih poslova će utvrditi uzrok požara.