/FOTO/ Promovisana knjiga ”Puračka sofra”, predstavljeni recepti jela ovog dijela države

Foto: Tuzlarije.net
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Kulturno-umjetničko društvo ”Puračić” bilo je domaćin promocije dugo očekivane knjige ”Puračka sofra”. Riječ je o djelu u kome su sadržani svi tradicionalni recepti jela sa ovog kraja. Promocija je održana u Domu kulture a o knjizi su govorili profesori Mirsad Kunić, Midhat Jašić, Enes Kujundžić i mr.sc. Semir Hadžimusić.

Domaćin i moderator bio je mr.sc Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a ”Puračić”.

”Vrijedne hanume iz Puračića već duže od godinu u jednoj etno sobi u ovom mjestu, pripremaju naša tradicionalna bosanska jela. Prvi degustatori slane i slatke hrane su bili muški članovi KUD-a ”Puračić”. Svi skupa su na licu mjesta fotografisali hranu, bilježili recepte, unapređivali i proširivali postojeće. Na kraju je predsjednik društva osmislio da sve to na kraju bude jedna cjelina, odnosno da se javnosti predstave ti recepti putem knjige”, kaže za Tuzlarije mr.sc. Semir Hadžimusić, recenzent knjige.

Knjiga ima oko 80 stranica i jako će biti interesantna široj čitalačkoj publici.

”Bogatstvo knjige se ogleda u tome što je dokumentovana bosanska kuhinja ovog područja Bosne. Dobro je da su svi ovi recepti zabilježeni i sačuvani za budućnost. Na ovaj način također se doprinosi očuvanju nematerijalnog kulturno-historijskog naslijeđa”, istakao je Hadžimusić.

U knjizi ”Puračka sofra” objavljeno je ukupno 60 recepata.

Pored promocije knjige, upriličena je i izložba tradicionalnih jela, tako da su posjetioci mogli uživati u kušanju slasnih jela ovoga kraja. Također je upriličen zabavni program članova KUD-a ”Puračić”.