18 C
Tuzla
19.08.2022.

/FOTO/ Protestni skup građana Tuzle zbog poskupljenja i stanja u državi

U poslijepodnevnim satima je na Trgu slobode u Tuzli održan protestni skup građana zbog sve većih poskupljenja u našoj zemlji, što se posebno odnosi na poskupljenja goriva i namirnica.

Nekoliko stotina građana Tuzle izašlo je iskazati svoje nezadovoljstvo zbog trenutnog stanja u državi, a posebno su naveli da su nezadovoljni radom vlasti.

Iako nije bilo upućivanja zvaničnih zahtjeva, oni su navedeni na Facebook stranici ”50 hiljada građana za proteste protiv vlasti u BiH” koja je i pozvala na ova okupljanja građana.

Zahtjevi su:

-Suspenzija akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2,20 KM

-Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM ne na 3,60 KM

-Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode

-Uvođenje ograničenja marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i građevinski materijal

-Izmjena Zakona o platama – razvdojiti parlamentarce i one čija su primanja veća od 2,5 puta od prosječene neto plate, linearno povećanje plata, penzija i invalidnina za minimalni iznos godišnje inflacije (realno povećanje tako da u slučaju da neko ima primanja od 1.000 KM, u slučaju inflacije od naprimjer 5 posto primanja bi bila povećanja za najmanje 50 KM)

-Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1.000 KM

-Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1.000 KM

POSLJEDNJE DODANO