-1 C
Tuzla
08.12.2023.

(FOTO) Prvačići krenuli u školu: ”Mama mi je rekla da nosim masku”

Emir Karić je danas prvi put bio u školu. O školi su mu pričali roditelji mjesecima prije. Naučio je osnovne boje, crtao je i spremao se za školsku godinu kako bi sada bio što bolji đak. Posebno su ga, kaže on, roditelji upozorili da vodi računa o higijeni.”Fino mi je bilo u školi, pjevali smo pjesmice, dobili smo balone i svašta… Sutra imamo čas pa ćemo pisati i učiti. Želimo da budemo najbolji učenici,” kaže Emir, te dodaje: ”Perem ruke i čistim sve i uvijek nosim masku!”

Osim Emira u školu su krenuli i prijatelji iz vrtića Omar i Vedad.

”Ja i Vedo smo najbolji drugari iz vrtića i sada ćemo da krenemo zajedno u školu. Mama mi je rekla da nosim masku i da budemo odgovorni,” kaže Omar Husejnović, dok se školi raduje i njegov drug Vedad Jogunčić: ”Ići ćemo zajedno u razred i jedva čekamo da idemo zajedno u razred, da učimo i upoznamo nove prijatelje.”

Osmijeh, zagrljaj i podrška uz vidan ponos na licima roditelja bili su primjetni danas u Osnovnoj školi Tušanj. Svi prisutni roditelji saglasni su da je odluka o početku škole ispravna, dok straha od korona virusa nema.

”Nema straha zato što su nam objasnili kakve će mjere biti i da će se poštovati sve da će biti kako treba. Bolje da ide u školu i drago mi je. Bolje ovako nego da je online nastava jer za online nema uslova i ne može to nikada nadoknaditi školu,” rekao je Samir Morankić, jedan od prisutnih roditelja.

Uspomena za cijeli život 

Novim uslovima očito će se učenici lako prilagoditi. Naime, učenici do 11 godina nosit će maske na holu i pri dolasku i odlasku iz škole, dok na nastavi mogu skinuti masku. Svi ostali učenici i zaposlenici dužni su da nose maske sve vrijeme, s tim što će im uz maske biti obezbijeđena i distanca od dva metra.

”U školskim prostorijama ne smijemo imati više od 15 učenika. Dakle, prvu grupu učenika kada su u pitanju učenici peti razred i stariji vraćaju se 14tog, druga grupa 21-og.  S tim da ćemo napomenuti da su se učenici prvog srednjeg vratili u škole odnosno došli sa svojim novim profesorima u nove školske objekte,” objašnjava Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Iako je korona virus promijenio dosta toga, osnovne stvari ipak ostaju iste: mališanima je upriličena pjesmica dobrodošlice, neki od njih su se smijali, a neki su pak plakali, dok će svi dobiti nove prijatelje i usvojiti znanja za cijeli život. Korona će proći, kažu roditelji, a uspomene ipak ostaju za cijeli život.

Vezane vijesti

TUZLA