/FOTO/ Sa čak 10 medalja u rukama: Bh. takmičari se vratili iz Abu Dhabija

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zlatna medalja, osvojeno prvo mjesto u atletici. Iako osoba sa Down sindromom, Hasan Sejdinović u utrci na 200 metara na Specijalnoj olimpijadi uspio je istrčati prvi i tako svojoj domovini Bosni i Hercegovini obezbjediti prvo mjesto. Toplim zagrljajima koje je uputio svima, blagi osmijeh i lijepe riječi naprosto nisu mogle sakriti Hasanovo oduševljenje i zadovoljstvo ostvarenim rezultatom.

“To je super osjećanje. I sretan sam i moja je mama sretna” – kazao je Hasan Sejdinović, osvojeno prvo mjesto u atletici 200m.

Postignuti rezultati uslovili su mnoštvo nasmijanih lica takmičara, njihovih trenera, roditelja al i isvih stanovnika naše domovine. I Irfan Kulić iz Sarajeva, ponosan je na sebe i na postignute rezultate.

“Ovo je nešto veliko za mene. Pokazao sam se na najbolji mogući način i uspio osvojiti dvije medalje i to je dokaz koliko meni ovo znači” – kazao je Irfan Kulić, osvojio dvije srebrene medalje.

Bosanskohercegovački sportisti na paraolimpijskim igrama u Abu Dabiju, koje su se održavale od 14. do 21. marta osvojili su deset medalja, a danas su svečano dočekani u Tuzli. Od deset postignutih medalja, sportisti su osvojili tri zlatne, dvije srebrene i pet bronzanih.

“Mislim da zaista možemo biti preponosni i ono što je najbitnije je da smo mi zaista pokazali, jer ako navodim primjer Srbije koja je učestvovala sa 140 takmičara da su osvojili 19 medalja. Mi smo se i fokusirali samo na medalje, ne brojimo peta, šesta mjesta, mada je uspjeh fenomenalan” – kazala je Kada Delić Selimović, direktorica Specijalne olimpijade.

Sigurno je da su sva očekivanja prevaziđena. U paraolimpijskim igrama učestvovalo je preko 190 zemalja i 7.500 sportaša. Hrabrost sa kojim su djeca trenirala, uložila svoj znoj i suze u rezultatate, an kraju su se isplatile i njihov znoj i suze pretvorene su u radost, sreću i medalje koje su osvojili.

Medalje su osim ženske reprezentacije u inkluzivnom fudbalu, osvojili i Hasan Sejdinović, Njegoš Mihajlović, Snežana Džida i Hiba Sultanović u atletici i  u stonotenisu Irfan Kulić i Milada Elez, te plivačica Ena Ćatović.