/FOTO/ Sindikat i Unija veterana željezničara Tuzla obilježili Dan željezničara i Dan...

/FOTO/ Sindikat i Unija veterana željezničara Tuzla obilježili Dan željezničara i Dan Armije RBiH

Objavio: -

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen obilježje poginulim borcima željezničarima u proteklom ratu ispred Upravne zgrade Poslovnog područja Tuzla Željeznica Federacije BiH obilježen je 15. april – Dan željezničara BiH i Dan Armije Republike BiH. Organizatori su se ovim činom željeli prisjetiti kolega koje su dale svoje živote za ovu domovinu. Govorilo se o njihovoj žrtvi i putu kojim su nastavile kolege koje i danas rade u Željeznicama Federacije BiH.

”Danas slavimo 15. april jedan od najuzvišenijih datuma, dan kada je naša BiH napadnuta, ali smo se goloruki sa puškicama odbranili. Mi smo imali oko 430 boraca od toga 46 poginulih među kojima imamo najviša ratna priznanja gdje jedan naš borac željezničar ima zlatnog ljiljana i orden za hrabrost. Imamo još nekoliko ratnih priznanja zlatni ljiljan i orden za hrabrost”, kaže Muhamed Osmanović, predsjednik Unije veterana željezničara BiH.

Na poziv organizatora, ovom obilježavanju prisustvovao je i jedan od heroja odbrane BiH Edin Haračić, dobitnik priznanja Zlatni ljiljan.

”Danas smo ovdje da iskažemo poštovanje poginulim saborcima koji su bili radnici Željeznica BiH i čestitam na ovakvoj organizaciji i dočeku. Posebno nas raduje to što vidimo naše najmlađe koji imaju šta naučiti od nas živih i da ovo pamte zarad budućih generacija”, ističe Haračić.

Organizatori su također obilježili Dan željezničara BiH i istakli da je danas ova populacija u dosta povoljnijem položaju u odnosu na neki raniji period. Željezničari i željeznica općenito predstavljaju jedan od uslova razvoja privrede kako tuzlanske regije, tako i cijele BiH.

”Položaj željezničara jeste težak, međutim mi radimo i kod nas je generalno jedna parola rad, red i rezultat”, riječi su Rusejle Halilović, članice Samostalnog sindikata željezničara BiH.

Predsjednik Sindikalne organizacije Tuzla Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH Sabit Ferizović kaže da se materijalni položaj i status u znatnoj mjeri poboljšao.

”Na vrijeme su nam primanja, sve naknade koje idu zaposlenicima, imamo socijalno, zdravstveno, dok to u nekim prethodnim vremenima nije bio slučaj”, navodi Ferizović.

Svojim prisustvom obilježavanje ovog datuma upotpunili su mladi, djeca iz obdaništa ”Poletarac” Tuzla i učenici Osnovne škole Lukavac. Oni su također kroz likovne radove koje su predali uposlenicima Željeznica Federacije BiH u Tuzli čestitali 15. april – Dan željezničara.