/FOTO/ Slijetanjem aviona C-130 u Tuzli počela vježba ”Srebrna strijela”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Slijetanjem američkog vojnog aviona C-130 Herkules (Herkules) na Međunarodni aerodrom u Tuzli počeo je praktični dio vojne vježbe ”Srebrna strijela” (Silver Arrow). Tokom naredna četiri dana, do 12.09.2019. godine, u vježbi će učestvovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Merilend i američkih vazdušnih snaga u Evropi (USAFE) u koordinaciji sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.

Na vježbi će se po prvi put uvježbavati taktički kontrolori za navođenje vazduhoplova (Joint Terminal Air Controlers – JTAC) u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.  Pripadnici logistike OS BiH će uvježbavati procedure utovara i istovara iz aviona C-130, što će doprinijeti unapređenju sposobnosti OS BiH.

Pripadnici OS BiH tokom učešća u mirovnim operacija često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu od partnerskih zemalja zbog čega je veoma bitno da budu obučeni za njihovu upotrebu. Srednji transportni avion C-130 Herkules koriste oružane snage 60 zemalja iz cijelog svijeta.

”Obuka doprinosi održanju i unapređenju partnerskih kapaciteta, te postizanju interoperabilnosti sa Oružanim snagama SAD-a, što za cilj ima poboljšanje regionalne bezbjednosti”, rekao je povodom vježbe brigadir Emir Kliko, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH, koja je glavni domaćin vježbe.

U okviru vježbe 12. septembra od 9 do 11 sati na lokaciji kasarne i aerodroma ”Dubrave” biće organizovan Dan otvorenih vrata. U posjetu dolaze učenici osnovnih i srednjih škola sa područja tuzlanske regije. Tim povodom biće prezentovan jedan dio naoružanja i opreme sa kojom raspolažu OS BiH, te prikaz operativnih sposobnosti OS BiH.