/FOTO/ Službenici MUP-a TK u pretresu vozila pronašli pet kilograma speeda i druge narkotike

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova TK uhapsili su osobu inicijala S.S. iz Tuzle u čijem su vozilu tokom pretresa pronašli različite vrste narkotičkih sredstava, od kojih je najveća pet kilograma speeda.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova TK na osnovu naloga Općinskog suda Srebrenik u utorak su izvršili pretres putničkog vozila u vlasništvu S.S. iz Tuzle kod koje su pronašli narkotička sredstva. Prvobitno je pronađeno 25 komada tableta ekstazi, a detaljnim pregledom vozila pronađena je i ostala droga.

”Pet pakovanja u kojima se prema prvim rezultatima ekspertize nalazi opojna droga speed od pet kilograma, jedno pakovanje u kojem se nalazi veća količina opojne droge ekstazi, dvije pvc kese sa nepoznatom praškastom materijom, četiri boce bijele boje zapremine jedan litar sa nepoznatom tekućinom, jedna pvc boca plave boje zapremine 1,5 litar sa nepoznatom tekućinom, dva kanistera bijele boje zapremine četiri litra sa nepoznatom tekućinom”, navodi Siniša Vareškić, načelnik Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a TK.

Ovo je najveća zapljena speeda u Tuzlanskom kantonu. Također su pronađena dva pištolja i manja količina municije. Nakon pretresa, osoba S.S. je uhapšena, a kako tvrde u MUP-u od ranije im je poznata kao učesnik brojnih krivičnih djela.

”Od raznoraznih sudova su izricane presude iz oblasti imovinskih delikata, nedozvoljenog držanja oružja, zbog zloupotrebe narkotičkih sredstava kako za posjed, tako i za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Izdržavao je i višegodišnje kazne zatvora”, kaže Variškić.

Prema saznanjima policije, droga je bila namijenjena tržištu Tuzlanskog kantona. Nakon kriminalističke obrade S.S.  je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat Tužilaštvu TK na dalje postupanje. Za sada nije poznata vrijednost zaplijenjenih narkotičkih sredstava. Iz MUP-a TK nisu potvrdili, niti dematovali da li je ova osoba član neke kriminalne grupe.

Kako navode iz MUP-a tokom 2018. godine vršili su brojne aktivnosti na sprječavanju prometa i prodaje droge, obzirom da je povećan broj ovih krivičnih djela.

”Uspjeli otkriti i zadokumentovati ukupno 356 krivičnih djela koja se odnose na oblast zloupotrebe opojnih droga, što predstavlja jedan odgovarajući trend porasta u odnosu na raniji period”, riječi su Mevludina Omerovića, koordinatora u Sektoru krim policije MUP-a TK.

Direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman ističe da će u 2019. godini dobar dio svojih aktivnosti usmjeriti u segment borbe protiv zloupotrebe opojnih droga.

Iako postoje informacije da su se na području Tuzlanskog kantona pojavile nove vrste droge, policija se do sada u svom radu, tvrde naši sagovornici nije susretala. No, ono što je evidentno jeste, konstantno vrbovanje novih, mlađih osoba, koje ulaze u krugove već iskusni počiniolaca najrazličitijih krivičnih djela, među kojima prednjači raspršavanje droge.