/FOTO/ Svirepo ubijanje pasa lutalica u Lukavcu: Ubijeno više od 20 nedužnih životinja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Više od 20 pasa lutalica ubijeno je u subotu ispred Rudnika Šikulje u Lukavcu. Ovu šokantnu informaciju istog dana u poslijepodnevnim satima dobilo je Udruženje za zaštitu životinja „Ruka za šapu“ iz Lukavca čiji su članovi odmah i reagovali, tražeći krivca ali i onog ko je naredio protuzakonito ubijanje pasa.

„Dojava je bila od mojih djevojaka koje su isto bile članice Udruženja, s tim da ja nisam odmah izašla na mjesto događaja, pošto radim u obje veterinarske stanice. Izašla sam na mjesto događaja oko 15h. Ono što je bilo između osam i devet sati, to smo zatekli i u tri sata. Krvi na sve strane, što u krugu, što u ulazu, odstrijeljen je veći broj pasa.“ – kazala je Sandra Dizdarević, predsjednica Udruženja „Ruka za šapu“ Lukavac.

Slike kojima su svjedočili po dolasku na mjesto gdje su psi ubijeni, pamtit će kažu, cijelog svog života. Cijeli slučaj prijavili su policiji koja ih je dalje uputila na inpekciju.

„Mi kao pravno lice imamo pravo tužbe, samo da prikupimo dovoljno materijala i dokaza, a već ih imamo dosta, mi onda idemo dalje. Jedan metak, ako se ispali na bilo koju životinju, mi idemo dalje.“ – dodaje Dizdarević.

U njihovoj namjeri pomaže im i Zakon u kojem piše da je ubijanje životinja strogo zabranjeno, te da se usmrćivanje životinje smije vršiti samo na način koji će osigurati brzu smrt bez patnje, odnosno eutanaziju. Međutim, sa predrasudama građana o psima lutalicama, kažu, susreću se stalno.

„Ovo je jedan od pasa sa PK Šikulje koji je okarakterisan kao krvoločan pas koji ujeda sve redom. Ovaj pas je donesen na desetodnevno promatranje. U puno slučajeva dobijamo takve dojave da su psi agresivni, a životinje su nevine. Evo ovom psu smo odmah našli dom.“ – kazao je Miroslav Bojić, predsjednik Skupštine Udruženja za zaštitu životinja „Ruka za šapu“ Lukavac.

O ubijanju pasa ispred rudnika Šikulje, direktor Zavisnog društva rudnika „Kreka“ kaže da od subote do sada nije ništa čuo.

„Ja nisam imao nikakve informacije, evo dobio sam od vas informaciju. U nedjelju sam bio na terenu, ostavio svoj auto ispred rudnika, kretao se, bio sa vozačima i radnicima, nisam nigdje ništa primjetio.“

Ovaj slučaj svirepog ubijanja čak 20 pasa, istražuje i policija.