/FOTO/ Tuzlaci se različitim manifestacijama prisjetili žrtava genocida u Srebrenici

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Strahote koje su se dogodile u Srebrenici opisane su i kroz ilahije, a upravo ovom ilahijom započela je sinoć centralna svečanost povodom obilježavanja 11. jula u Tuzli. Ovo je prvi put da se na raznovrsan način obilježava 11. juli u Tuzli. Veliki broj preživjelih Srebreničana te 95.te godine, nakon stravičnih dešavanja, izbjegao je u Tuzlu, gdje im je pružena nesebična pomoć. Upravo iz tog razloga Tuzlaci se osjećaju dužnima prijećati se Srebrenice i opominjati da se nikad ne zaboravi i nikome ne ponovi ovakav zločin.

“Evo željeli smo da u Tuzli, gradu koji je puno pomogao srebreničanima i koji se prisjeća i dobro zna te muke, na jedan način obilježimo to. Veliki broj ljudi nije u prilici otići na dženazu, ali se svih žrtava može prisjetiti na ovakav način. Kulturu sjećanja moramo graditi jer je ona od velikog značaja, a planiramo ovaj program i u narednim godinama” – rekao je hafiz Ahmed efendija Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Kultura sjećanja veoma je važan aspekt svakog identiteta. S tim u vezi Narodno pozorište Tuzla uzelo je učešće u manifestaciji obilježavanja 11. jula u Tuzli. Prisjećajući se žrtava genocida, mladi glumci Mirza Mujagić i Luka Spasojević izvodili su dijelove drame “Priviđenja iz srebrenog vijeka” koja u fokus stavlja sudbine žena Srebrenice, te i umjetnošću na jedan način pokušali približiti dešavanja u Srebrenici.


“U vremenu u kojem mi danas živimo genocid se negira, umanjuju se žrtve i sve ono što se desilo i sve što su međunarodni i domaći sudovi potvrdili, u javnom diskursu se na vrlo ružan način pokušava umanjiti, i obaveza svih nas je da se jednom takvom ludilu odupremo svim silama pa i umjetnošću” – istakao je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Mladi danas, ne znaju ili jako malo znaju o dešavanjima koja su zadesila našu domovinu. Zato je uloga prvenstveno roditelja, škola ali i ovakvih događaja da sjećaju  i opominju da se nikad nikome ne ponovi Srebrenica.


“Dosta su mi o tome pričali moji roditelji i dosta sam čula o tome, tako da mislim da sam dovoljno naučila da nikada ne zaboravim. Treba što više ovakvih događaja da bude kako bi se mladi što više podstakli na to šta se desilo u Srebrenici” – kazala je Amna Hasić, članica hora Mreža mladih i Asocijacija žena MIZ Tuzla.

Ova zemlja ima i imala je djecu svoju koja je odbraniše, veličaše i  očuvaše, i ona to ne zaboravlja. Mi to ne zaboravljamo. Sjećanjima otrgnimo zaboravu djecu ove zemlje, njihove žrtve, njihova djela. Vrijeme je okrutni sudija koji ne prašta, na kojeg se utjecati ne može, i koji pamti samo najbolje. Mi danas, mi sutra, naši potomci, uvijek ćemo se sjećati i pamtiti nedužne žrtve svirepog zločina. Oni nisu živjeli samo da bi umirali, oni su umirali da bi se živjelo danas, poručeno je iz Tuzle.