/FOTO/ Tuzlanske ulice veselije nego ikada: Tradicionalno upriličene maškare

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Uz pratnju vesele muzike, pjesmu, ples i smijeh danas su učenici Katoličkog školskog centra Sveti Franjo tradicionalno upriličene maškare. Tmuran dan, praćen kišom, nije pomutio veselje mališana koji su prerušeni u princeze, vojnike, anđele, kauboje, razbojnike, prošetali ulicama Tuzle. Dječije uzbuđenje jasno se ocrtavalo na licima svih učenika ali i onih koji prvi put ove godine učestvuju u maškarama.

“Koliko su učenici veseli, razigrani, uzbuđeni da pokažu šta su pripremili. Ovdje ima i malo takmičarskog duha, obzirom da će se izabrati i najbolje maske što pojedinačne, što skupne” – kazala je Žana Altumbabić, direktorica Opće gimnazije KŠC Sveti Franjo.

Nešto starije generacije učenika, odlučile su se na pravljenje skupnih kostima. Najveću pažnju prolaznika, ali i učenika škole izazvalo je odjeljenje drugog razreda, koji su svojim kostimima i izvođenjem kratke predstave vjenčanja, dobili najveći aplauz. Cjelokupan prikaz svadbe od samog početka, pa do zapleta radnje oduševio je mnoštvo građana.


“Htjeli smo da napravimo nešto novo, nešto što se ne viđa svaki dan. Htjeli smo nešto grupno ove godine da napravimo, da bude nešto zajedničko i mislim da smo u tome i uspjeli i da se svima svidjelo. Drago mi je što sam sudjelovali u svemu tome kao i svima ostalim i mislim da nam je svima drago što smo uspjeli napraviti nešto ovako veliko kao razred i nešto što se svidjelo svima” istakao je Vedran Čajić, učenik drugog razreda KŠC Sveti Franjo.

Uz obilje plesa i šaljivih kostima, djeca su mamila osmijehe okupljenih, ali i prolaznika koji su se rado zadržavali na Trgu i promatrali veselo društvo. Maštovitost i kreativnost djece i ove godine došla je do izražaja. Učenici su nakon ugodno provedenoga vremena u dobroj atmosferi, krenuli svojim domovima razigraniji, a mnogi i bogatiji za još jedno iskustvo.