/FOTO/ U toku zamjena vrelovodnih cijevi u Tuzli, uskoro širenje mreže grijanja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Po završetku sezone grijanja 2018/2019., uposlenici Centralnog grijanja d.d. Tuzla i firmi koje u ime ovog javnog preduzeća izvode radove, krenuli su u zamjenu vrelovodnog ogranka na Slatini. Taj vrlo kompliciran posao je uspješno završen, kao i rekonstrukcija vrelovodnog ogranka za željeznički transport na području Bukinja. Posljednjih dana, radnici vrše zamjenu dotrajalih vrelovodnih cijevi u ulici Armije Republike BiH poznatijoj kao Skojevska.

”To ćemo završiti u narednoj sedmici. Sve do ulaza Armije RBiH 25 mi smo svoj dio završili. Imamo tu novu komoru za koju se treba uraditi odvodnja, tu su ostali izvođači građevinskog dijela da oni završe taj posao”, navodi Suljo Sarić, tehnički direktor JP Centralno grijanje d.d. Tuzla.

Radovi na zamjeni cijevi izvode se i na Sjenjaku. Riječ je o obimnom poslu, rekonstrukciji magistralnog vrelovoda od takozvane komore 13 do komore 14. Od četvrtka 4. do ponedjeljka 8. jula planirana je rekonstrukcija mreže preko saobraćajnice u ovom naselju, kada će biti otežano ili obustavljeno saobraćanje ovom dionicom puta.

”Gledat ćemo da to što prije napravimo, ali moramo kvalitetno da odradimo, da zamijenimo nosače, zbog toga ćemo zatvoriti saobraćajnicu, planiramo da radimo od sutra u narednih dva-tri dana”, kaže Sarić.

Ovo je samo jedna od lokacija na kojoj se izvode radovi na zamjeni dotrajalih vrelovodnih cijevi. Centralno grijanje krenulo je u rekonstrukciju tokom ljetnog perioda, a kako bi stanovnici grada odnosno korisnici imali uredno snabdijevanje grijanjem u narednim godinama. Pored rekonstrukcije na Sjenjaku, radovi će biti izvođeni i na Stupinama. Također je plan širenje mreže centralnog grijanja u naseljima Mejdan i Miladije.

”I bit će gore na Brčanskoj Malti, ulica Strajka Mitrovića. Za Mejdan i to na Brčanskoj Malti planiraju se centralne toplinske podstanice a odatle kao sekundardni vrelovod, a za naselje Miladije prelaz preko južne saobraćajnice i napajanje ovih novih objekata koji su u završetku izgradnje”, pojašnjava Sarić.

Na taj sistem bit će spojeni i javni objekti u Miladijama, poput vrtića, škole i Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora. U narednoj fazi planirano je priključenje individualnih objekata na sistem gradskog grijanja.