25 C
Tuzla
02.07.2022.

/FOTO/ U Tuzli obilježen Svjetski dan zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija od 1950 godine, 7. april obilježava kao Svjetski dan zdravlja. Kako bi građanima Tuzle skrenuli pažnju na očuvanje svog zdravlja i značaj redovnih kontrola Zavod za javno zdravstvo TK danas je u Robnoj kući Tuzlana organizovao besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi, kao i niz drugih aktivnosti.

“Imamo i druge aktivnosti, a to su u predškolskoj ustanovi “Maštaonica” gdje smo organizovali predsavanja za najmlađe an temu okoliš i zdravlje, kao i dva predavanja u MZ Kiseljak i MZ Prokosovići na temu uticaja o”koliša na zdravlje i aerozagađenja na zdravlje. rekla je  Nadina Nuhbegović, specijalista higijene i zdravstvene ekologije ZZJZ TK

Obzirom da se ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava pod sloganom „Naša planeta, naše zdravlje“ iz Zavoda su istakli kako je potrebno mnogo više povesti računa o svom zdravlju naročito u periodu globalnih klimatskih promjena.

“Kada govorimo o zagađivaćima iz okoliša razmišljamo o uticaju an respiratorni sistem, a budući da su svi naši organi povezani krvotokom, svi faktori iz okoliša doprinose pogoršanju našeg zdravlja” dodala je Nadina Nuhbegović, specijalista higijene i zdravstvene ekologije ZZJZ TK.

Pored Zavoda, besplatno mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi na Trgu slobode u Tuzli organizovao je i  Crveni križ Tuzla. Pored  mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi članovi Crvenog križa grada Tuzla bavili su se i edukovanjem prolaznika o pružanju prve pomoći i kardiopulmonalne reanimacije.

Tu smo kako bi građane osvjestili  i pokazali im da moraju brinuti o zdravstvenom stanju kako psihičkom tako i fizičkom. Moram reći da je pandemija učinila svoje i pojačala nam svjest da više brinemo o svom zdravlju, ali nam je pogoršala psihičko stanje”rekla je Jasmina Musić, Crveni križ Grada Tuzla

Naši sugrađani su podržali ovakve akcije, što pokazuju i  današanji redovi, a sa njima smo provjerili i koliko često brinu o svom zdravlju.

 

“Slučajnost sam tu naišao, i rekoh sam sebi zašto ne bih izmjerio, Ovakve akcije su za svaku pohvau.”

“Ja slabo mjerim krvni pritisak i nivo šećera u krvi, jer nisam osoba koja to stalno provjerava. Ovakve akcije su svakako dobrodošle”

Procjenjuje se da je više od 13 miliona smrtnih slučajeva u svijetu posljedica ekoloških uzroka, a  stalnim nadzorom i kontrolom svog zdravlja možemo izbjeći  posljedice koje mogu biti štetne po naše zdravllje.

 

 

 

 

 

POSLJEDNJE DODANO