/FOTO/ U Tuzli otvorena izložba posvećena Romskoj populaciji

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Pasivni i bespomoćni, neobrazovani i nezaoposleni samo su neki od stereotipa o romskoj populaciji. Jedna od percepcija građanstva jeste da bi se romi radije oslanjali na socijalnu pomoć nego tražili stabilno zaposlenje. Ali realnost je zapravo nešto drugačija. Romi su sistematski isključeni sa tržišta rada. U prosjeku njihov nivo nezaposlenosti je dvostruko viši nego kod osoba koje ne pripadaju romskoj populaciji. Osim nezaposlenosti najveću bol stvara neprihvatanje društva, te stalne predrasude i stereotipi o Romima, koje učimo od najranijeg doba života.

“Romi su definitivno nacionalna manjina koja živi na margini, nacionalna manjina koja je najviše diskriminirana u društvu. Iako zakonski okvir nešto pokušava da uradi, u stvarnom životu smo svjesni da su Romi ti kojima treba pomoći. I zbog toga osim izložbe, ovo je pokušaj da se ljudima približi njihov stvarni život i ko su ti ljudi” – kazao je Samir Arnaut, službenik za ljudska prava u uredu OSCE-a u Tuzli.

“Kreirali smo ovu izložbu kako bismo pokušali približiti situaciju Roma, a naš cilj je da se prevaziđu ti stereotipi prema Romskoj populaciji kako bismo se borili protiv diskriminacije” – istakla je Leslie Woodward, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC).

Za mnoge Rome jedino dostupna radna mjesta za rad su ona koja su fizički zahtjevna, opasna i slabo plaćena. Takvi uslovi gurnuli su rome ka traženju posla na crnom tržištu. Nedostatak obrazovanja igra značajnu ulogu, a etnička diskriminacija predstavlja značajnu prepreku u zaposlenju.

 


“Mi dajemo poticaje za zapošljavanje. Nema tog Roma, koji je završio neki zanat, a koji se neće zaposliti. Mora završit zanat. Zato ja ponavljam godinama: obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje. Daj da dijete dovedemo, dajte nam jedno dijete iz Romske populacije odma ćemo mu dati stipendiju ako će ići na deficitarne zanate, kao što dajemo za sve ostalo. Nama je bitna saradnja sa njima i da ih možemo podučit i motivirat” – rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Grad Tuzla finansira niz projekata za poboljšanje kvaliteta života Roma. Prvi čovjek Grada kazao je da je na izložbu došao kako bi pokazao da Grad daje podršku manjinama, a posebno Romima.


“Za mene ova izložba treba da probudi osjećaj empatije prema Romskoj populacije, opet sve radi inkkluzije. I obrazovanje o kojem govorim je radi inkluzije” – kazao je prvi čovjek Tuzle.