(FOTO) Uposlenici Općinskog suda Tuzla od naredne sedmice u novoj zgradi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Općinski sud Tuzla od 10. februara počet će rad u novoizgrađenoj zgradi. Zaposlenicima ali i građanima na raspolaganju će biti pet i po hiljada kvadratnih metara prostora funkcionalnog, potpuno adekvatnog, urađenog u skladu sa najboljim evropskim standardima iz oblasti pravosuđa. Bolji uslovi doprinijet će i kvalitetnijem radu, jer se trenutno aktivnosti Općinskog suda obavljaju na četiri lokacije, dok je sudska arhiva raspoređena na čak sedam lokacija.

„Za raliku od prethodnog perioda kada smo imali samo jednu sudnicu sada imamo četiri velike i dvije male sudnice u kojima će se obavjati suđenja, što praktično znači da će 70 i više suđenja biti održano u tim sudnicama. Svi suci i većina zaposlenika ima svoje kabinete, a ranije je u jednom kabinetu radilo po 3, 5, pa čak i 10 zaposlenika“ – rekao je Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda Tuzla.

Prema analizi VSTV –a Općinski sud u Tuzli ima najmanje administrativno – tehničkog osoblja u odnosu na broj sudija u BiH. Trenutno je nepopunjeno pet sudijskih pozicija, a pet nositeljica pravosudnih funkcija se nalazi na trudničkom i porodiljskom odsustvu. Dodatni problem predstavlja odliv administrativno tehničkog osoblja u druge institucije.

„Zbog nižih plata u organima uprave za razliku npr od Grada Tuzla i nekih drugih institucija koje imaju veće plate, a u sudu se radi više nego u tim institucijama, tako da imamo čak situaciju da nam zaposlenici prelaze i zbog plate, a negdje je ista plata ali manje posla kao što su ministarstva ili neki drugi zavodi“ – dodaje Tulumović.

Izgradnju kompletnog objekta koji se sastoji od podrumskih prostorija, prizemlja i dva sprata finansirala je delegacija Evropske unije u BiH u vrijednosti 4,5 miliona eura, dok je projektnu dokumentaciju i namještaj finansirala Vlada Kraljevine Norveške. Pomoć su pružili i Vlada TK i Grad Tuzla.