(FOTO) ”Žene Srebrenice” održale mirne proteste u Tuzli: I dalje tragamo za kostima najmilijih

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici, najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata Udruženje građana ”Žene Srebrenice” danas je organizovalo mirne proteste u Tuzli.

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano više od 6.000 posmrtnih ostataka žrtava genocida, ubijenih u julu 1995 godine.  Porodice žrtava genocida ukazale su i na diskriminaciju Bošnjaka u Srebrenici –  25 godina nakon okončanja rata.

”Tamo nemaš nikakvih prava. Počevši od djece u školi… porodice koje nisu pronašli svoje… vode se kao nestali. Šta očekivati od onoga ko negira genocid? Ništa. Mnogi dobijaju otkaze. Direktorica kulturnog centra je dobila otkaz. Šta sad? I u obdaništu će ženu smijeniti. A više naše bošnjačke djece ima… Šta očekivati? Ne vidim budućnost u Srebrenici, toliko smo razočarani…” priča Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Mnoge porodice još uvijek tragaju za svojim najdražim koji nisu pronađeni i identifikovani.

”Da li oni pomisle… oni imaju djecu i žene… da li pomisle da ima neko koga nema ko zvati majkom ni nenom. Da li pomisle pa kome je nanešeno zlo? Dajte da prestanemo… nemojte da izazivamo više,” pita se Nura Begović.